Miljø & viden

Her kan du gå på opdagelse i artikler og cases, finde svar på spørgsmål og dykke ned i viden om alt fra cirkulær økonomi over genanvendte materialer til pantstationer.

I 2021 sparede vi klimaet og kommende generationer for et CO2-udslip på mere end 210.000 tons.

Kom med ind bag flaskeautomaten

Hver dag panter danskerne over fem mio. flasker og dåser, og måske har du stået der ved flaskeautomaten og spekuleret på, hvad der sker på den anden side?
Vi har lavet en film om flaskens rejse. Det er sådan set samme rejse for dåser, for det handler om, at hver gang du panter, sørger vi for, at din pant bliver indsamlet og sorteret, så materialer kan blive genanvendt til nye flasker og dåser.
I Danmark er vi blandt verdens bedste til at pante. 93% af alle flasker og dåser kommer retur og kvaliteten i materialerne er i top.

Hvorfor er det en så god idé at genanvende?

Det er mange gange dyrere at producere en ny emballage end at genanvende en gammel.

Men værdien af genanvendelse kan ikke kun gøres op i penge. For udover at vi sparer energi, undgår vi også at bruge dyrebare naturressourcer og vi udleder mindre spildevand og mindre CO2, når vi genanvender vores emballager i stedet for at producere nye.

I 2021 blev vores tomme pantflasker og dåser genanvendt i pantsystemet, så vi sparede klimaet og kommende generationer for et CO2-udslip på mere end 210.000 tons. Besparelsen svarer til den udledning der ville finde sted, hvis alle i Danmark (5,8 mio.) kører med lyntog over en strækning på 646 km – dvs. en t/r fra København til Hamborg.

Retursystemet handler derfor om mere end energi, mere end ressourcer, mere end klima. Det handler om hele værdikæden i et globalt og lokalt perspektiv, og om at vi alle bidrager hver eneste gang, vi panter.

Cirkulær økonomi: Sådan passer vi på vores ressourcer

Tons CO2-udslip sparet

Ved genanvendelse af emballager vises udviklingen af tons CO2 sparet. I 2021 blev der sparet et CO2-udslip på 210.000 tons, ved genanvendelse af 1,9 mia. indsamlede emballager.

201620172018201920202021

Vejen til den cirkulære forretning

20 år før klimakrisen for alvor blev verdens største udfordring, etablerede Danmark et pantsystem, som lande og virksomheder nu søger inspiration hos, og som kan være med til at hjælpe på nogle af de udfordringer, som de står med i dag. Læs her, hvordan RE-ZIP og Lakrids by Bülow har ladet sig inspirere af vores pantsystem.

Konceptudvikling og cases

Se cases hvor vi har deltaget med vores viden og erfaring til udvikling af nye pantrelaterede produkter. Det gør vi gerne igen med jer. 

Miljø og viden

Gik du glip af vores inspirerende talks?

På LOOP – Waste to Resources udstillingen, var der mulighed for at høre tre cirkulære samtaler med nogle inspirerende personer, der på forskellig vis er på vej til at skabe cirkulær økonomiske forretningsmodeller. De er eksperter på hvert sit felt og fortæller i disse tre interviews, hvordan deres virksomhed eller branche har valgt at gribe opgaven an.