Miljø & viden

Her kan du gå på opdagelse i artikler og cases, finde svar på spørgsmål og dykke ned i viden om alt fra cirkulær økonomi over genanvendte materialer til pantstationer.

I 2021 sparede vi klimaet og kommende generationer for et CO2-udslip på mere end 210.000 tons.

El-biler samler pant ind i Aarhus

Når lastbiler med varer til byens butikker og virksomheder kører ind i byen, kører de oftest tomme ud. Og når Dansk Retursystem henter sække med pant hos byens restauranter og hoteller, kører de oftest tomme ind. Derfor er Dansk Retursystem og City Logistic gået sammen om en test, hvor City Logistic tager pantsækkene med ud af byen, når de har afleveret varer. Transporten foregår i el-varevogne, og dermed bliver der sparet både CO2- og partikeludledning – og trængslen i byen lettes..

Hvorfor er det en så god idé at genanvende?

Det er mange gange dyrere at producere en ny emballage end at genanvende en gammel.

Men værdien af genanvendelse kan ikke kun gøres op i penge. For udover at vi sparer energi, undgår vi også at bruge dyrebare naturressourcer og vi udleder mindre spildevand og mindre CO2, når vi genanvender vores emballager i stedet for at producere nye.

I 2021 blev vores tomme pantflasker og dåser genanvendt i pantsystemet, så vi sparede klimaet og kommende generationer for et CO2-udslip på mere end 210.000 tons. Besparelsen svarer til den udledning der ville finde sted, hvis alle i Danmark (5,8 mio.) kører med lyntog over en strækning på 646 km – dvs. en t/r fra København til Hamborg.

Retursystemet handler derfor om mere end energi, mere end ressourcer, mere end klima. Det handler om hele værdikæden i et globalt og lokalt perspektiv, og om at vi alle bidrager hver eneste gang, vi panter.

Cirkulær økonomi: Sådan passer vi på vores ressourcer

Tons CO2-udslip sparet

Ved genanvendelse af emballager vises udviklingen af tons CO2 sparet. I 2021 blev der sparet et CO2-udslip på 210.000 tons, ved genanvendelse af 1,9 mia. indsamlede emballager.

201620172018201920202021

Gik du glip af vores inspirerende talks?

På LOOP – Waste to Resources udstillingen, var der mulighed for at høre tre cirkulære samtaler med nogle inspirerende personer, der på forskellig vis er på vej til at skabe cirkulær økonomiske forretningsmodeller. De er eksperter på hvert sit felt og fortæller i disse tre interviews, hvordan deres virksomhed eller branche har valgt at gribe opgaven an.

Konceptudvikling og cases

Se cases hvor vi har deltaget med vores viden og erfaring til udvikling af nye pantrelaterede produkter. Det gør vi gerne igen med jer. 

Miljø og viden

Måske er fremtidens pantmærke usynligt?

Dansk Retursystem er blandt deltagerne i HolyGrail2.0, som er et internationalt samarbejde med den europæiske mærkevareorganisation AIM om en ny banebrydende teknologi til emballagesortering.