Om pant

Få mere viden om pantmærker, satser og pantsystemet. Find ud af hvilke drikkevarer der er pant på, og hvordan de forskellige pantmærker ser ud. Du kan også læse mere om, hvad du gør for miljø og klima ved at pante.  

Pantmærker og -satser

I Danmark skelner vi mellem pant på engangsemballager og pant på såkaldt genpåfyldelige flasker. Det er kun engangsemballager, som har et synligt pantmærke. Pantmærkerne er delt op i A, B og C-pant, som udløser forskellige beløb.

Aflevering af flasker og dåser

Her kan du læse, hvor og hvordan du kan aflevere tomme flasker og dåser med pant.

Har du spørgsmål om pant?

Her har vi samlet nogle af de spørgsmål, I oftest stiller os. Hvis du ikke finder svar på dit spørgsmål her, er du velkommen til at kontakte os.

Forstå pantsystemet
på 2 minutter

Ved du, hvordan det danske pantsystem fungerer og hvorfor vi har et af verdens bedste pantsystemer i Danmark? Her kan du læse om Dansk Retursystems rolle, hvordan pantsystemet er finansieret og hvorfor pant er godt for miljøet. Læs om det danske pantsystem og Dansk Retursystem hér.

Du gør en forskel

Hver gang du afleverer dine tomme flasker og dåser med pant, spares der råstoffer og energi, hvilket er godt for klima og miljø.

Man bruger 95 procent mindre energi, når man fremstiller en dåse af genanvendt materiale frem for at producere en helt ny. Man sparer også råstoffer. Dåser er lavet af aluminium, og for at få et kilo aluminium skal man udvinde fire kilo af bjergarten bauxit. Det behøver man ikke, når man genanvender, og det er gode nyheder for økosystemet. 

Derfor er det lykkedes at nå en returprocent i 2023 på 92%. Tak fordi du panter!

92
Returprocent
Returprocent

Andelen af solgte flasker og dåser med pantmærke der er kommet retur i 2023

Genpåfyldelige flasker indgår som en del af et samlet pantsystem

Genanvendelige og genpåfyldelige flasker i ét samlet pantsystem

I pantsystemet bliver tomme flasker og dåser genanvendt eller genbrugt i lukkede kredsløb. De genanvendelige flasker og dåser bliver samlet ind, sorteret og smeltet om til nye flasker og dåser, mens der findes et tilsvarendende kredsløb for genpåfyldelige flasker som fx de klassiske grønne ølflasker. Når de genpåfyldelige flasker er pantet, kommer de tilbage til producenten, som vasker og fylder dem på ny. Der er frit valg med hensyn til om producenter vælger en emballage, der er genanvendelig eller genpåfyldelig.

I Danmark har vi nogle af Europas højeste returprocenter, fordi danskerne er så gode til at pante. Returprocenten er et udtryk for, hvor mange af de solgte emballager med pant, der kommer retur til genbrug eller genanvendelse. Returprocenten offentliggøres hvert år, og for de genpåfyldelige flasker skal der sikres en returprocent på mindst 98. Der er også et krav i pantbekendtgørelsen om, at mindst 90% af de indsamlede engangsemballager skal genanvendes. Det samme gælder for genpåfyldelige flasker, der fx er blevet for slidte til at blive genpåfyldt og derfor skal kasseres.

Hvad ved du om pant?

Er der pant på saftevand? Skal der prop på flasken? Hvor mange milliarder til flasker og dåser afleverer vi danskere til pant om året? Test din viden i vores lille quiz.

1130272000
emballager
emballager

Estimeret antal flasker og dåser afleveret pr. dags dato i 2024