Aflevering af flasker og dåser

Her kan du læse, hvor du kan aflevere tomme flasker og dåser med pant.

Vidste du, at du kan aflevere tomme flasker og dåser med pant flere end 3.000 steder i Danmark?

Du kan aflevere dine pantbelagte tomme flasker og dåser i flaskeautomater og på pantstationer. Hvis din nærmeste dagligvarebutik eller tankstation ikke har en flaskeautomat, er det i de fleste tilfælde muligt at aflevere det til personalet.

Har du spørgsmål om pant?

Flaskeautomater

Du kan aflevere tomme flasker og dåser med pantmærke i en flaskeautomat. Dem er er der ca. 3.000 af i Danmark – fordelt i næsten lige så mange butikker.

Når du afleverer dine tomme flasker og dåser i flaskeautomaten, scanner den pantmærke, stregkode og form og beregner, hvor mange penge du skal have tilbage i pant. Når flaskerne og dåserne har været en tur gennem flaskeautomaten, bliver de hentet af Dansk Retursystem, som sørger for, at de bliver smeltet om til nye dåser og flasker.

Du kan også aflevere dåser uden pant i nogle danske butikker, men det er noget, butikken selv bestemmer, så du må spørge dig for. Hvis emballagen er mast og pantmærket ikke længere kan læses, udbetales der ikke pant.

Flaskeautomaten er ejet af butikken og det er også dem der skal sikre den daglige rengøring og vedligeholdelse.

Butikker uden flaskeautomat

Butikker uden flaskeautomat skal tage imod dåser og flasker med pant af samme materiale, som de sælger. Uanset hvilket mærke det er. Det vil sige, at hvis butikken sælger dåser, så skal de også tage imod dåser. Hvis de sælger plastikflasker, skal de tage imod plastikflasker. Det samme gælder glasflasker.

Pantstationer

På Dansk Retursystems pantstationer kan du aflevere mange flasker og dåser på én gang. Pengene får du direkte ind på din konto inden for én bankdag via appen Pant, som du skal benytte for at pante. Er du en virksomhed sætter du blot virksomhedens kontonummer ind i Pant-appen. Se filmen herunder, som viser hvordan du panter på en pantstation. Her finder du vores pantstationer.

Dansk Retursystem henter de tomme flasker og dåser på pantstationen og sikrer, at de bliver smeltet om og lavet til nye dåser og flasker.

Udenlandske dåser uden pant

Har du købt dåser i udlandet? Der er ikke pant på de dåser, du køber i udlandet, fx i den tyske grænsehandel, og derfor ryger de ofte i affaldet. Men du kan faktisk godt aflevere dem på en pantstation nær dig. Du får ikke penge for dem, men du gør miljø og klima en stor tjeneste.

Du kan også aflevere dåser uden pant i nogle danske butikker, men det er noget, butikken selv bestemmer, så du må spørge dig for.