En flaske eller dåse har i princippet uendelige liv – så længe vi afleverer dem som pant.

Om pant
artikel
20. marts 2023

Danmark har ét af verdens bedste pantsystemer. Alligevel forsvinder der pant for en mere end 170 millioner kroner om året.

En flaske eller dåse har nemlig mere end ét liv – i princippet uendelige liv – så længe vi afleverer dem som pant. Men pantflaskens eller -dåsens uendelige liv stopper brat, hvis man smider dem ud – også selv om dåsen eller flasken ryger ud med det sorterede affald til metal, plastik eller glas.

Mere end ét liv hedder vores nye kampagne. En flaske eller dåse har nemlig mere end ét liv – i princippet uendelige liv – så længe vi afleverer dem som pant. Men pantflaskens eller -dåsens uendelige liv stopper brat, hvis man smider dem ud – også selv om dåsen eller flasken ryger ud med det sorterede affald til metal, plastik eller glas.

”Mange bliver overraskede over det her: Men det er ikke lige meget, om man afleverer panten, eller smider den i det sorterede affald. En flaske eller en dåse, der blandes med andet kildesorteret affald, kan ikke blive til nye flasker eller dåser, da der er skrappe krav til fødevareemballage, der produceres af genanvendte materialer. Derfor er det et stort problem, at folk smider pant ud,” forklarer Anne Mette Bundgaard Sørensen, Head of Communications & Branding i Dansk Retursystem.

Derfor lancerer vi nu en ny kampagne på streamingtjenester og sociale medier med titlen ’Mere end ét liv’. Den består af tre små film om de situationer, hvor flaskernes og dåsernes næste liv er lige ved at gå tabt, og er lavet for netop at få os til at reflektere over, hvordan vi hver især kan være med til at hjælpe pantflaskerne og -dåserne til at leve alle de liv, de er skabt til!”

Dåser og flasker for 170 millioner kroner forsvinder hvert år
I Danmark har vi ét af verdens bedste pantsystemer. Hele 92 procent af alle vores dåser og flasker kommer retur. Men hvor bliver de sidste 8 procent af?

De sidste 8 procent svarer til en værdi af hele 170 millioner om året. Hidtil har ingen vidst, hvor alt den pant egentlig forsvandt hen. Men det ved vi nu, takket være en ny undersøgelse.

Det viser undersøgelsen
Dansk Retursystem har i samarbejde med bureauet Flip Studio og analysevirksomheden econet lavet undersøgelsen i 2020. Og det har været et stort efterforskningsarbejde at finde ud af, hvor panten lander henne.

Konklusionen er, at ikke én bestemt gruppe er syndere. Panten havner de forkerte steder i mange forskellige situationer – præcis som vores film viser.

  • Den største del, nemlig 40 procent, forsvinder i de private hjem, hvor de bliver smidt ud – enten sammen med sorteret affald eller sammen med restaffaldet
  • De 30 procent forsvinder i erhvervslivet – både fra butikkernes pantrum, fra arbejdspladser, samt hoteller og restauranter, selv om de generelt har et velfungerende pantmaskineri
  • De 20 procent havner i skraldespande i det offentlige rum, fx parker og busstationer
  • De sidste 10 procent forsvinder andre steder hen. Heldigvis ser det ud til, at det kun er en meget lille del – under fem procent af den forsvundne pant, svarende til cirka 0,5 procent af den samlede mængde pant – der forsvinder i naturen.

Hvad med de unge?
Selv om unge mennesker er meget miljøbevidste, er de tilsyneladende også magelige: Undersøgelserne bag beregningerne viser nemlig, at 15-30-årige er mere tilbøjelige end andre aldersgrupper til at smide panten i skraldespanden eller stille den tilfældigt på gaden, når de er udenfor hjemmet, sammenlignet med andre aldersgrupper.

Således blev der f.eks. fundet pantflasker i hele 55% af skraldespandene på en række sjællandske ungdomsuddannelsesinstitutioner.

Fakta:
Hver eneste dag afleverer danskerne mere end 5 millioner flasker og dåser, som Dansk Retursystem sørger for bliver genanvendt til nye drikke- og fødevareemballager.

Det sparer på jordens ressourcer, og det sparer klimaet for mere end 223.000 tons CO2 årligt. Det danske pantsystem er et af verdens mest effektive pantsystemer i skarp konkurrence med Sverige og drives non-profit.

Dansk Retursystem driver det danske pantsystem.