Lad skruelåget sidde på flasken og bidrag til genanvendelse af 140 ton plast om året

Presse
pressemeddelelse
20. februar 2024

Til sommer bliver det lovpligtigt at skruelåg af plastik sidder fast på plastflasker og kartoner både under og efter brug. Ved at lade dem sidde kan danskerne være med til at sikre, at yderligere op mod 70 millioner låg bliver genanvendt.

Vi håndterer allerede lågene på flaskerne i dag og har også testet, at de nye låg, der sidder fast, ikke giver forbrugerne udfordringer med flaskeautomaterne.

Lars Krejberg Petersen, administrerende direktør i Dansk Retursystem.
Pet-balle
Danskerne er gode til at aflevere flasker til pant og bidrager derfor allerede til genanvendelsen af plastik. Men nu kan de blive endnu bedre, helt uden at gøre noget anderledes.

Det er budskabet fra Dansk Retursystem, der nu lancerer kampagnen “Gør noget uden at gøre noget”. Den skal gøre danskerne opmærksom på, hvorfor plastiklågene nu sidder fast, og hvilken miljømæssig gevinst det har. 

Et EU-direktiv, som træder i kraft 3. juli 2024, betyder nemlig, at plastflasker og kartoner fremover skal have et særligt plastiklåg, der forbliver fastgjort til emballagen, samtidig med at låget kan skrues af og på. Hensigten er, at låget følger med flasker og kartoner, så færre løse låg ender som affald.

”Når skruelågene fremover hænger fast på emballagen, sikrer vi, at de ikke ender i vores natur. Samtidig betyder den nye ordning, at vi kan genanvende flere plastiklåg, og vi dermed får mindre behov for at producere ny plastik. Målet er en positiv spiral for både naturen og for klimaet,” siger miljøminister Magnus Heunicke.

70 millioner låg om året

I dag lægger danskerne 93 procent af pant-plastflaskerne ind i flaskeautomaterne. Ud af dem er der ni ud af ti flasker, hvor låget kommer med retur. Med lovkravet om fastgjorte låg er målet, at det skal stige til ti ud af ti flasker – til gavn for både naturen og klimaet. 

Ved at lade de fastgjorte låg sidde og aflevere flaskerne i flaskeautomaten – præcis som de plejer – kan forbrugerne være med til at sikre, at yderligere op mod 70 millioner plastiklåg bliver genanvendt via Dansk Retursystem hvert år. Det svarer til cirka 140 ton plast.

”Men udsigten til den gevinst kræver, at forbrugerne ved, at lågene skal blive på flasken, når de afleverer deres pant”, forklarer Dansk Retursystems administrerende direktør, Lars Krejberg Petersen. 

”Derfor er vi på vej med en ny kampagne, der gør danskerne opmærksomme på, hvor nemt det er at genanvende ved blot i denne situation at gøre, som man plejer. Vi håndterer allerede lågene på flaskerne i dag og har også testet, at de nye låg, der sidder fast, ikke giver forbrugerne udfordringer med flaskeautomaterne,” siger Lars Krejberg Petersen.

Kravet om fastgjorte låg træder i kraft den 3. juli 2024, og de danske tapperier vil derfor løbende indfase de nye låg frem mod sommeren.

”Vi håber, at danskerne tager godt imod de nye skruelåg, selv om det kræver lidt tilvænning at lade dem blive siddende på emballagen. For vi forventer, at tiltaget vil sikre, at 70 millioner flere låg bliver indsamlet og genanvendt”, siger Bryggeriforeningens direktør Nick Hækkerup.

Læs mere om Gør ingenting

Kom med ind bag flaskeautomaten

Hver dag panter danskerne over fem mio. flasker og dåser, og måske har du stået der ved flaskeautomaten og spekuleret på, hvad der sker på den anden side?
Vi har lavet en film om flaskens rejse. Det er sådan set samme rejse for dåser, for det handler om, at hver gang du panter, sørger vi for, at din pant bliver indsamlet og sorteret, så materialer kan blive genanvendt til nye flasker og dåser.
I Danmark er vi blandt verdens bedste til at pante. 92% af alle flasker og dåser kommer retur og kvaliteten i materialerne er i top.