GØR NOGET
UDEN AT
GØRE NOGET 

EU har vedtaget et direktiv: Plastiklåg skal sidde fast på flasken. Så for én gangs skyld behøver du ikke gøre noget for at gøre noget. 

Fastgjorte låg

Sådan bruger du de nye låg

Step 1. Drej, drej, drej. Helt som du plejer.

Step 2. Vupti. Låget er løsnet. Men hvad er nu det?
Det sidder stadig fast.

Step 3. Lad være med at hive. Lad det sidde på flasken.

Step 4. Vip låget ned med fingeren. Hæld din drikkevare op. Eller drik direkte af flasken.

Step 5. Vip låget op igen. Skru til det på. Lad det sidde – også når du panter.

Hjælp med at genanvende 70 mio. flere låg

I dag kommer 9 ud af 10 plastflasker retur i pantsystemet i Danmark. I 2022 var det 700 millioner plastikflasker, hvor 9 ud af 10 flasker allerede blev pantet med låget på. Med de fastgjorte låg skulle de sidste låg også gerne komme retur. På den måde kan der genanvendes yderligere 140 tons plast via pantsystemet – og potentielt spare miljøet for 70 millioner løse låg hvert år.

Har du spørgsmål om de nye fastgjorte låg?

Hvorfor skal lågene sidde fast?

Der ligger plastiklåg og flyder i naturen eller som bliver smidt ud i skraldespanden i hele Europa. Derfor har EU bestemt, at flasker og kartoner med plastlåg kun må sælges, hvis lågene sidder fast på flasken eller beholderen. På den måde er vi med til at sikre, at plastiklågene ikke havner forkerte steder og at lågene genanvendes, når den pantes. Lovkravet er en del af EU’s Single Use Plastic (SUP)-direktiv og gælder derfor i alle EU-lande.

Hvornår kommer de nye låg?

Lovkravet træder i kraft den 3. juli 2024, men nogle producenter har allerede introduceret de nye låg på deres flasker og kartoner.

Hvorfor er der både nye og gamle låg på flaskerne?

Der er en chance for at du kan blive forvirret, når du skruer låget af din flaske efter den 3. juli. Nogle låg vil sidde fast, og andre vil ryge af i et snuptag. Der kommer nemlig til at være en overgangsperiode, hvor butikkerne både sælger plastikflasker med og uden fastgjorte låg. For at undgå madspild må butikkerne nemlig fortsat sælge de drikkevarer, som de har fået leveret før den 3. juli 2024, indtil varelageret er tømt.

Hvilke produkter får nye låg?

Det gør drikkevarebeholdere af engangsplast, der har plastlåg og kan indeholde op til 3 liter; fx vand, sodavand og juice.

Hvilke produkter får ikke nye låg?

Der bliver ikke fastgjorte låg på drikkevarebeholdere af glas eller metal, der har kapsler og låg af plast (fx koncentreret saft i glasflasker) samt ikke-drikkevarer i plastemballager som fx fx ketchupflasker, honning og citronsaft.

Hvad bliver lågene genanvendt til?

I dag bliver de indsamlede plastlåg genanvendt til andre højkvalitetsprodukter af plast fx legetøj. Fremover vil vi gerne genanvende lågene i et lukket cirkulært system, så de indsamlede låg, kan blive til nye låg igen. Det er den bedste form for genanvendelse, der mangler blot teknologi til at kunne gøre det.

Hvilken forskel gør de nye låg for miljøet?

Hold tungen lige i munden, for nu kommer der et lille regnestykke. I dag kommer 92% af alle plastflasker retur via pantsystemet. I 2022 var det 700 millioner plastikflasker. Heraf bliver 9 ud af 10 flasker pantet med låget på. De fastgjorte låg skal sørge for, at de sidste 10% låg også kommer retur. På den måde kan vi indsamle og genanvende 140 tons mere plast via pantsystemet – og spare miljøet for 70 millioner løse låg hvert år. Altså de 10% af 700 millioner pantede plastikflasker, der ikke kommer retur, hvert år.

Hvad betyder det for mig?

Ingenting. For første gang nogensinde skal du ikke gøre noget, for at spare miljøet for en masse plastik. Producenterne har fastgjort låget for dig, så det bliver hvor det skal. Så længe du ikke hiver låget af flasken, men lader det sidde på – både når du drikker og panter. Ja, det kan kræve lidt tilvænning for dig, der ønsker at drikke direkte fra flasken, at låget sidder fast. Men det går jo nok.​

Når vi panter, kan vi med god samvittighed sige, at vi gør noget aktivt for miljøet

1. God Samvittighed​

Der er God Samvittigheds-garanti, når du panter 100% af din plastikflaske. Så støtter du vores miljø, og sikrer at det hele bliver genanvendt. ​
Din deltagelse i Projekt 100% Retur er en 100% ansvarlig handling og en gevinst for vores planet. 

2. Praktisk

Det er praktisk, når du altid ved, hvor låget er. Så selvom det kan være lidt irriterende, når du drikker af flasken, er det noget, vi skal vænne os til. Ligesom vi har vænnet os til pantesystemet, hvor imponerende 92% af alle flasker og dåser bliver returneret. 

3. Hygiejne

Det er hygiejnisk, da du ikke lægger låget på andre overflader, eller rører for meget ved det med beskidte naller – og når du panter, så slipper du oven i hatten også for at hælde sjatter ned i ærmerne.​

Du ved det godt, men du har glemt det igen, fordi pant er blevet en vane. Nu panter vi det hele – flaske, låg, etiket.