Til gavn for miljø og klima

Det danske pantsystem er til gavn for både miljø og klima. Ved at genanvende flasker og dåser sparer vi på jordens ressourcer, og samtidig sparer det for udledning af CO2 når vi genanvender i stedet for at producere fra nyt. Sidste år sparede pantsystemet for udledningen af 223.000 tons CO2. Dermed bidrager pantsystemet til klima-og miljøindsatsen, men vi arbejder også løbende på at reducere negative miljø- og klimaeffekter fra egen drift, bl.a. via CO2-reducerende tiltag, fokus på miljømærkede indkøb og biodiversitet. 

Dansk Retursystem har to el-biler i dag og vil løbende indfase nye el-biler, så vi kan nå vores mål om at blive CO2-driftneutral i 2030.
CO2-neutral i 2030 

Vi har et mål om løbende at reducere vores CO2-udledning, så vi i 2030 er helt CO2-driftsneural. Vores største CO2-udledning er fra transportområdet, når vores lastbiler kører ud til vores mange kunder og henter flasker og dåser, som køres til en af vores to fabrikker til sortering, inden materialerne sendes til genanvendelse. Vi har to indsamlingsbiler på el, men det har ikke været muligt at erstatte hele vognparken med el-lastbiler endnu, da markedet for el-lastbiler først nu kan matche vores kørselsbehov. Derfor arbejder vi en vognparkstrategi, der løbende skal indfase nye el-lastbiler, så vi samtidig kan tilpasse vores indsamlingsmønster til bilernes behov for opladning uden at gå på kompromis med effektivitet og service overfor vores kunder. 

Læs mere om vores CSR-mål.

Dåserne tager toget 

En anden måde at reducere CO2 på er ved at sende de sorterede materialer til genanvendelse med tog i stedet for vejtransport. På nuværende tidspunkt sender vi aluminium til genanvendelse fra vores fabrik i Høje Taastrup med tog. Vi planlægger at gøre det samme fra 2025 fra vores nye fabrik i Fredericia.  

Den samlede CO2-udledning er øget med 3 % siden 2019, men målt pr. emballage har vi reduceret CO2-udledningen med 28 % i samme periode. CO2-udledning fra indsamling er reduceret med 17 % i forhold til 2022 og 2% siden 2019, men bl.a. grundet de øgede emballagemængder er vi et stykke fra at nå målet. Øget fragt til genanvendelse via tog har sikret, at udledningen herfra er reduceret med 15 % i forhold til 2019. 

Meget få dåser i naturen 

Dansk Retursystem har fået kortlagt, hvor mange flasker og dåser med pant, der bliver til henkastet affald. Kortlægningen foretages af Hold Danmark Rent, og den viser, at der ligger meget få dåser og flasker med pant i naturen. Faktisk udgør pant under 0,35 % (0,48 % i 2022) af affald i naturen. Kortlægningen understreger, at vi er rigtig gode til at pante i Danmark, hvilket også kommer til udtryk ved, at hele 92 % af alle flasker og dåser med pant kommer retur og bliver genanvendt i pantsystemet.