Nu kan grønne plastflasker også blive til nye

Presse
pressemeddelelse
14. september 2021

Klare og let lyseblå plastflasker med pant er længe blevet genanvendt til nye via Dansk Retursystem. Nu er det lykkes at få en del af de grønne plastflasker med i loopet, og det sparer råstoffer og udleder mindre CO2.

Vi er rigtig glade for, at det nu også er lykkedes at sikre ’flaske til flaske-loop’ for en del af de grønne flasker med pant

Når du drikker en flaske vand eller sodavand er flasken typisk klar eller let lyseblå PET. Det er den type plast, der er langt mest af – og som er lettest at genanvende til nye drikkevareemballager.

De grønne PET-flasker har tidligere været svære at genanvende, men på baggrund af bl.a. en stigende efterspørgsel efter genanvendt grøn PET er det lykkes Dansk Retursystem at sikre ’flaske til flaske-loop’ for en del af de grønne plastflasker.

”Da enhver flaske tæller i miljø- og klimaregnskabet, er vi imidlertid rigtig glade for, at det nu også er lykkedes at sikre ’flaske til flaske-loop’ for en del af de grønne flasker med pant”, siger vicedirektør og direktør for cirkulær økonomi i Dansk Retursystem Heidi Schütt Larsen.

Hun fremhæver den stigende efterspørgsel efter genanvendte materialer blandt flaskeproducenter og bryggerier som en af årsagerne til, at det er lykkedes.

For at plastflasker kan blive genanvendt til nye i et ’flaske til flaske-loop’, kræver det indsamling af emballager i ensartet kvalitet, samarbejde med specialiserede genanvendelsesvirksomheder og efterspørgsel efter de genanvendte materialer blandt emballageproducenter.

De konkrete resultater er opnået i tæt samarbejde med den hollandske virksomhed Morssinkhof-Rymoplast, som er et af de anlæg, der genanvender plastflasker fra det danske pant- og retursystem.

”Sammen med Dansk Retursystem arbejder vi hele tiden på at styrke vores fælles indsats om at få så mange indsamlede PET-flasker genanvendt til nye drikkevareflasker til gavn for den cirkulære økonomi. Vi er derfor stolte af, at vi i fællesskab kan sikre ’flaske til flaske-loop’ for de grønne plastflasker”, fortæller direktør Stefan Morssinkhof fra Morssinkhof-Rymoplast. 

Det er fortsat langt lettest at genanvende de klare og let lyseblå flasker til nye, og derfor er det også billigst at tilmelde disse varianter til pant- og retursystemet.

”I dag er det ikke alle de grønne flasker som bliver genanvendt til nye drikkevareflasker, da de primært bliver fx til andre fødevareemballager, men vi tror bestemt, at vi med tiden får endnu flere af dem med i ’flaske til flaske-loopet’, ligesom vi ser på mulighederne for at få de mørkeblå varianter med”, slutter Heidi Schütt Larsen.  


Pressen kan få mere information via Ritzau eller kontakt vores presseansvarlige Mette Klint på telefon 30 67 13 53.