Danskerne pantede ny rekord i juli

Presse
pressemeddelelse
24. august 2022

For første gang er der kommet over 200 mio. flasker og dåser retur gennem pantsystemet på en enkelt måned. Det svarer til, at hver eneste dansker hver dag i juli har pantet mere end 1 flaske eller dåse. Det store pant-tal kommer ovenpå en sommer, hvor tørsten er slukket i drikke med pant på – og hvor flasker og dåser er pantet bagefter.

I gennemsnit kom der sidste år 5,6 mio. flasker og dåser retur hver dag, så at det i juli har været oppe på 6,5 mio. er helt ekstraordinært”

Lars Krejberg Petersen, adm. direktør, Dansk Retursystem

I år kan pantsystemet fejre 20 års jubilæum, og her halvvejs gennem året er en ny milepæl nået. I juli kom over 200 millioner flasker og dåser retur, og det er første gang nogensinde, at der er kommet så meget retur på en måned.

”I gennemsnit kom der sidste år 5,6 mio. flasker og dåser retur hver dag, så at det i juli har været oppe på 6,5 mio. er helt ekstraordinært”, siger Dansk Retursystems adm. direktør Lars Krejberg Petersen.

De store mængder juli-pant skyldes formodentlig den varme sommer, hvor tørsten er blevet slukket i drikkevarer med pant. Samtidig har det været den første sommer i to år med fuldt program for festivaler og andre store arrangementer, der typisk genererer en masse pant.

Netop som sommerferien blev skudt i gang i slutningen af juni lancerede Dansk Retursystem sammen med bryggerierne og drikkevareproducenterne en kampagne, der takkede danskerne for at pante – trods det besvær, der kan være forbundet med det.

”Danskerne er rigtig gode til at pante og vil det gerne. Vi har verdens højeste returprocent på 93, så hver gang, der bliver solgt 100 flasker eller dåser med pant, kommer 93 retur, der kan blive genanvendt til nye. Det sparer klima og miljø for udledning af CO2 og udvinding af råstoffer til nye flasker og dåser, og det er i sig selv værd at skåle for”, siger Lars Krejberg Petersen.

Pressen kan hente mere information her.