Nye pantstationer vinder frem

Om pant
artikel
10. februar 2022

Nye pantstationer skal gøre det lettere at pante i hele landet 

Det er vores ambition, at det skal være let at komme af med sin pant, også når man har store mængder, så vi kan få endnu mere retur gennem pantsystemet.

Dansk Retursystems planer om flere nye pantstationer i 2023 ligger nu fast. I alt bygges fire nye pantstationer, hvoraf to er helt nye og to bygges om eller flytter til nye adresser. De gamle pantstationer med sæk blev lukket d. 30. december 2022, da de var slidte og bygget på forældet teknologi.

På de nye pantstationer hælder man sine flasker og dåser direkte ned i maskinen, som tæller op til 120 stk. i minuttet. Emballagerne komprimeres herefter, så de fylder meget mindre. Via din Pant-app får du pengene digitalt overført til din konto. Oprindeligt havde Dansk Retursystem forventet at kunne bygge flere pantstationer i 2022, men de er både blevet dyrere at bygge og sværere at finde placeringer til end forventet. Det fortæller adm. direktør Lars Krejberg Petersen:

”Vi kan få færre pantstationer for pengene lige nu, hvor materialerne er dyre, og som alle andre skal vi se på, hvordan vi bruger pengene bedst muligt. Samtidig har det været sværere, end vi regnede med at finde placeringer til de nye pantstationer. Vi vil gerne placere dem i forbindelse med genbrugspladserne, for det er vores erfaring, at det giver god mening for brugerne, men det har desværre ikke altid været muligt at få tilladelse til”, siger Lars Krejberg Petersen.

Ny markedsanalyse

Det er fortsat Dansk Retursystems mål at have et netværk af pantstationer i 2025, og hvor de næste skal placeres, afgøres af en ny markedsanalyse i 2023.

”Det er et marked i konstant bevægelse med nye aktører og en ændret forbrugeradfærd i forhold til e-handel og nye typer flaskeautomater. Derfor vil vi ikke lægge os fast på nye placeringer af pantstationer, før vi har lavet en ny markedsanalyse. Der kan ske meget på et år, og vi hilser de nye muligheder velkomne, for jo mere pant, der kommer retur til genanvendelse, jo bedre”, siger Lars Krejberg Petersen.

Disse byer får ny pantstation i 2023:
  • Vejle, Voervej 16, 7120 Vejle – åbnede 1. februar
  • Aalborg, Nibevej 18, 9200 Aalborg – åbnede den 15. marts
  • Herning, Absalonsvej 10, 7400 Herning – genåbnede 31. maj
  • Odense, Børstenbindervej 8, 5230 Odense M – åbnede 28. juni
  • Køge, Stensbjergvej 6, 4600 Køge – genåbnede 10. oktober.

Se alle de pantstationer, som vi har i dag.

Fakta: Sådan fungerer vores pantstationer

  • Du hælder flasker og dåser ned i en tragt i maskinen.  
  • Maskinen optæller panten og via din Pant-app, får du pengene overført til din konto.
  • Flasker og dåser komprimeres så de fylder mindre, når de transporteres videre til genanvendelse.