Det blev til en sport at pante

På Brøndby Idrætsefterskole har der de seneste seks uger været stor fokus på at samle pant. I fællesskab har eleverne indsamlet pant på flere tusinde kr., der er doneret videre til miljøorganisationen 4Ocean. Oveni i hatten har skolen vundet Dansk Retursystems Join2Recycle konkurrence, hvor præmien var en DJ til skolens næste fest.  

Før boksene blev sat op, lå der bare pant alle steder”

Celina Ambjørn, elev på Brøndby Idrætsefterskole

Eleverne på Brøndby Idrætsefterskole har gennem de seneste måneder arbejdet med bæredygtighed og genanvendelse af affaldsmaterialer. Valgfaget ’Green Living’ har sat kreativiteten i gang hos eleverne, der genbruger materialer til at skabe nye ting i stedet for at købe nyt. 

Tilbage i december måned spottede Mikkel Hansen, lærer på efterskolen, ved en tilfældighed et opslag på Facebook fra Dansk Retursystem, ’Sæt skub i den bæredygtige agenda på jeres skole – Join2Recycle’. Opslaget skulle vise sig at blive et rigtig godt initiativ, der netop faldt i tråd med valgfaget ’Green Living’.

Mere end 70 skoler har tilmeldt sig

Join2Recycle er et initiativ, der er iværksat for at få de unge til at ændre adfærd, så de panter deres flasker og dåser frem for at smide dem i skraldespanden. Undersøgelser viser nemlig, at de 15-30-årige er mere tilbøjelige end andre aldersgrupper til at smide panten i skraldespanden eller stille den tilfældigt på gaden.

Mere end 70 efterskoler og gymnasier har indtil videre tilmeldt sig Join2Recycle, heriblandt Brøndby Idrætsefterskole. Initiativet går i alt sin enkelthed ud på, at få eleverne til at samle deres pant i indsamlingsbokse, som er opstillet rundt omkring på skolen. Den indsamlede pant skal herefter går til et fælles formål, som skolen i samråd med eleverne beslutter, hvad skal være.

Pengene skulle doneres til et godt formål

Eleverne brugte lidt tid på at beslutte, hvilket formål de ville støtte. De kunne vælge, at den indsamlede pant skulle bruges til en fest på skolen, eller at de kunne donere beløbet til et godt formål. De valgte det sidste, og organisationen 4Ocean, en global organisation, der aktivt fjerner plastik og affald fra verdenshavene, og genbruger materialerne til armbånd.

For at projektet blev en succes, så skulle eleverne på holdet have hele skolens elever med på idéen, for deres egen indsats var langt fra nok. Heldigvis havde de et ekstra kort i lommen, som måske kunne motivere eleverne. Der var nemlig en fed præmie på højkant! Ved at deltage i Join2Recycle kunne skolen vinde deres egen DJ til en værdi af 10.000 kr. til deres næste fest. Det eneste de skulle gøre, var at smide deres pant i indsamlingsboksene, dele nogle sjove film og billeder på Instagram med #join2recycle, hvor pantboksen indgik og så selvfølgelig aflevere deres pant.

Gevinsten var guleroden

Mikkel Hansen er ikke i tvivl om, at gevinsten var et godt incitament til at få eleverne med på idéen, som også hurtigt blev en succes. ”Ved indsamlingsboksene kunne man flere gange om dagen høre eleverne råbe ’4Ocean’ og derefter blev der givet highfive, når flasker og dåser blev smidt ned i boksen,” siger Mikkel.

Eleverne Mathilde, Celina og Palle er nogle af tovholderne på Join2Recycle, og de synes alle, at det har været et spændende initiativ. ”Inden projektet startede, lå der bare pantflasker og -dåser alle steder,” fortæller Celina. ”Men det tog hurtigt en drejning, for der gik faktisk en sport i at aflevere pant, pludselig var alle bare med.” De viser alle tre stolte deres armbånd frem og tilføjer, ”alle ville jo gerne have et armbånd ligesom vores fra 40cean.”

Nu skal der festes

Første fase af Join2Recycle er nu afsluttet, og det samme er Green Living på Brøndby Idrætsefterskole. Det lykkedes skolen at samle pant for mere end 2.000 kr., som alle er sendt videre til 4Ocean. Eleverne postede løs på Instagram med sjove og kreative indslag, og denne indsats gav pote. Efterskolen vandt nemlig præmien på 10.000 kr., til deres helt egen DJ. Og det er eleverne glade for. Efter et år med corona og hjemmeundervisning, er der ekstra meget brug for noget socialt, og det kan en fest åbne op for.

Information om Join2Recycle

Det er gratis at deltage i konceptet, og du kan nemt tilmelde din skole her

Hvis du vil læse mere om Join2Recycle skal du klikke her

Tilmeld jer Join2Recycle

Kom hurtigt i gang med indsamlingen på jeres skole og bestil en gratis startpakke nu.