Sæt skub i den bæredygtige agenda på jeres skole …

Pant for mere end 140 millioner kroner forsvinder hvert år sporløst i Danmark.  Hvor bliver den af? Måske noget af den findes på jeres skole? 

Undersøgelser viser, at halvdelen af danske unge er bekymret for jordens fremtid og alligevel findes der pant i over halvdelen af skraldespandene på ungdomsuddannelserne? Det vækker da ens undren og frustration!

Kenn Fonager, leder på SEA – Sportsefterskolen Aabybro

Nu kan I sætte skub i den bæredygtige agenda på jeres efterskole eller gymnasium. Vi har gjort det nemt for jer at komme i gang.

Sammen passer vi på miljøet

Kender I det, at der på skolen ligger tomme dåser og flasker på steder, hvor de ikke hører til. Vi har gennem de seneste år samlet erfaringer fra flere uddannelsesinstitutioner, som har haft succes med at finde nye metoder og løsninger. De nudger til at blive mere miljøbevidste – samtidig med, at der bliver samlet en større sum penge sammen, som ellers ville være gået tabt. Penge, nogle skoler giver videre til NGO’er eller kommer eleverne til gode fx til sociale arrangementer.    

Unge er miljøbevidste… men også magelige 

Selv om unge mennesker er meget miljøbevidste, er de også magelige: Undersøgelserne viser nemlig, at 15-30-årige er mere tilbøjelige end andre aldersgrupper til at smide panten i skraldespanden eller stille den tilfældigt på gaden. Således blev der fx fundet pantflasker i hele 55% af skraldespandene på en række sjællandske uddannelsesinstitutioner.

Vi har et af verdens bedste pantsystemer. Alligevel forsvinder 1 ud af 10 flasker og dåser – det svarer til ca. 8 procent, som har en samlet værdi på mere end 140 millioner kroner. Dansk Retursystem har undersøgt og fundet ud af, hvor en stor del af de savnede flasker og dåser ligger – de havner blandt andet i skraldespandene på uddannelsesinstitutionerne.  

Flere uddannelsesinstitutioner vil gerne recycle

Vi har på det seneste modtaget en del henvendelser fra flere efterskoler og gymnasier, som også oplever problemet med pant på skolen, der havner i skraldespandene. Det har vi nu sat os for, at finde idéer og løsninger til sammen med skolerne, som vil lege med.   

Vi har udviklet et nyt koncept, som er helt gratis for jer at deltage i. Vi kalder det #Join2Recycle 

Bæredygtighed og pant sætter vi fokus på i dette skoleår – et nemt emne for eleverne at forholde sig til. De første 7 uger havde vi allerede samlet pant for hele 4.000 kr. på skolen. Pant som ellers kunne være havnet i skraldespanden.

Kenn Fonager, leder på SEA – Sportsefterskolen Aabybro

Sådan kommer I i gang

  • Find en eller flere ansvarlige på skolen, som bliver pantambassadør fx et miljø- eller bæredygtighedsudvalg
  • Tilmeld jer Join2Recycle
  • Vælg et formål, som panten skal gå til
  • Opsæt indsamlingsbokse og plakater på skolen fra Join2Recycle og kommuniker om indsamlingen til jeres venner
  • Tøm og aflever på en pantstation eller i nærmeste flaskeautomat – med mindre I har valgt en NGO, som kan afhente 
  • Brug pengene på noget sjovt eller til et godt formål. 

Tilmeld jer Join2Recycle

Kom hurtigt i gang med indsamlingen på jeres skole og bestil en gratis startpakke nu.

Få de gode ideer til indsamlingsløsninger

Idéerne er mange hvor elever har bygget alt fra pant-stemmebokse, små huse til basketballnet. Det er en oplagt aktivitet i projektuger, hvor der er fokus på bæredygtighed. Vi er også stødt på kreative løsninger fra fx sportsklubber og andre foreninger, som I kan hente inspiration fra, hvis I bygger jeres egne pantbokse. Klik på det orange plus og at se andres løsninger.

Stemmeboks
Kan eleverne ramme plet?
Pant gennem basketnet

Aqua d’Or deltog i september 2021 i DHL-stafetten og havde taget deres pantboks med til medarbejdernes pant. Med en roll-up og et basketnet fik de gjort det til en sport at pante. Brug gerne idéen hos jer …

Få eleverne til at stemme
Afstemning om månedens formål

På Nørre Aaby efterskole havde de i 2019 bygget en pantstemmeboks ud af et skab. Den afstemning, som fik flest flasker og dåser vandt den samlede donation. Brug gerne idéen hos jer …

Udnyt jeres eksisterende affaldsspande
Dragør Golfklub er kreative

To huller, to kasser og en hylde det var, hvad der skulle til i Dragør Golfklub. De oplevede, at panten havnede i restaffald og satte derfor ind med denne meget effektive løsning på deres eksisterende skraldespande. Brug gerne idéen hos jer …

DIY jeres egen pantboks
Slip kreativiteten løs

Sammen med studerende fra DTU byggede vi i 2019 en række pantbokse. Som I kan se, så er det kun fantasien, som sætter grænser. Brug gerne idéen hos jer …

FN’s verdensmål

Når I deltager i Join2Recycle vil jeres skole automatisk tage del i FN’s verdensmål – især verdensmål 12 ”Ansvarligt forbrug og produktion” og verdensmål 13 ”Klimaindsats”. Præcis som vi gør det i Dansk Retursystem ved hver dag at sørge for, at genanvende hele Danmarks flasker og dåser, så forbrug og produktion af emballager er ansvarligt og til gavn for klimaet.  

Hent inspiration
Vi har samlet en række elementer, så I nemt kan få jeres elever med ombord i Join2Recycle og deltage i konkurrence om en DJ.

Lad Join2Recycle brede sig!

Her er nogle tekster, ikoner mm., som I frit kan downloade og benytte. I kan lade jer inspirere eller bruge dem, som de er, så eleverne på jeres skole griber budskabet. Hvis I benytter Lectio eller Viggo kan det være kanalen til at fortælle alle elever, hvad Join2Recycle er og hvad pengene skal gå til på jeres skole. Hvis I har en Instagram-profil, kan I også lægge noget op der. Download det, der passer til jer.

Tekst til interne fx Lectio eller Viggo

Tekster til de sociale medier

Badges til frit brug

Har I spørgsmål til Join2Recycle?

I kan altid kontakte os, hvis I har spørgsmål til projektet, gode idéer, som I gerne vil dele eller noget helt tredje. Vi er klar med svar på [email protected]