Dansk Retursystem modtager fornem pris
Novelis Global Supplier Awards belønner os for vores closed loop bidrag og CSR-indsats inden for produktion og genanvendelse af aluminium
Er din virksomhed ikke allerede tilmeldt? - Tilmeld virksomhed
Book afhentning af pant og bestil materialer
Få svar på dine spørgsmål, søg håndterings-godtgørelse m.m.
Her kan du bl.a. bestille nye pantmærker og tilmelde ny emballage.
Vores Pant-appen gør det nemt for erhvervskunder, at få hentet tomme flasker og dåser med pant, så vi kan sikrer, at de alle bliver genanvendt til nye flasker og dåser. Læs her hvordan I kommer igang og hvordan I bruger appen, når I er tilmeldt som kunde hos os.
Ved fejlscanninger kan I også …
Når I kender afhentningsdagen via den notifikation, som I får i appen, skal I stille jeres sække og/eller foldekar klar til chaufføren:
Det finder I på jeres seneste faktura, men har I ikke den, så kontakt os på kundeservice@dansk-retursystem.dk eller 43 32 32 32 + tast 1, så hjælper vi dig., men hav gerne jeres CVR-nummer klar.
Det skal I, så vi kan følge jeres pantmængder, så vi bedre kan planlægge den mest optimale afhentningsrute til fordel for jer, os og miljøet. Herved slipper I også for at bestille afhentning, da det sker helt automatisk.
Som udgangspunkt nej, da I med Vores Pant sikres en bedre optimering af vores ruteplanlægning, da vi løbende kan følge jeres pantmængder. Det er derfor vigtigt, at I altid scanner sække og/eller foldekar så snart de er fyldt. Når I har nået jeres aftalte bookingpunkt, igangsætter vi helt automatisk en afhentning.
Hvis en chauffør er på vej ud for at hente pant hos jer, så vil han godt kunne sælge en rulle sække eller to fra bilen. Er det ikke nok, så skal I bestille i appen.
Så snart I har bestilt sække og strips i appen sendes der en ordrebekræftelse til den mail, som vi har registreret på jeres virksomhed. Men bestillingen kan først ses i appen, når vi planlægger afhentning hos jer.
Husk derfor, at give besked til de medarbejder, som også bruger appen, når du har bestilt sække og strips, så I ikke kommer til at bestille flere end I har brug for.
Når jeres sække og/eller foldekar forsvinder fra appen, så betyder det, at de er talt op og pengene er udbetalt. I modtager som altid en kreditnota pr. mail, som viser hvor mange penge I får udbetalt og hvornår de er til rådighed på jeres konto. Vi udbetaler penge to gange om måneden.
Læs mere om produkter, priser og leveringsbetingelser for bl.a. kar og sække til opbevaring af pant.
Læs mereI Danmark har vi haft pant på øl og sodavand i mange år, og der er løbende kommet pant på flere produkter som fx kildevand, iste, juice og saft. Pantsystemet er det eneste udvidet producentansvar for emballager i Danmark, men i 2025 får systemet følgeskab af producentansvar for alle andre emballager.
I 2025 skal alle emballager i EU være omfattet af en producentansvarsordning. Det indebærer blandt andet, at producenterne skal betale for at håndtere emballagerne, når de bliver til affald, ligesom det sker i pantsystemet i dag, hvor flasker og dåser genanvendes eller genbruges.
Det udvidede producentansvar udspringer af EU’s emballagedirektiv og træder i kraft i 2025. Baggrunden er EU’s ønske om at mindske affald i naturen. Derfor får producenterne af emballager ansvar for, at deres emballager bliver indsamlet efter brug og enten genbrugt eller genanvendt. Det giver incitament til, at emballagerne designes, så de er lettere at genbruge eller genanvende. Producenterne skal finansiere affaldshåndteringen, så jo nemmere et produkt er at genanvende, jo billigere er det også for producenten.
For producenter af drikkevarer i pantsystemet varetager Dansk Retursystem allerede det udvidede producentansvar. Her betaler producenterne et gebyr, som dækker udgifterne til håndteringen gennem pantsystemet modregnet den værdi, vi får for materialerne. Fordi pantsystemet er så effektivt og materialerne af så høj kvalitet, er det gebyr meget lavt og for nogle emballagetyper på 0. Læs mere om: Det starter med det gode design.
I Danmark er pantsystemet derfor også en inspirationskilde for kommende producentansvar for alle andre emballager. Blandt andet når det gælder håndtering af data og udvikling af cirkulær økonomiske tillægsgebyrer.
Producenter af emballager udenfor pantsystemet kan enten oprette deres egen returordning eller være med i en kollektivordning, som varetager producentansvaret. På nuværende tidspunkt er en række brancheforeninger gået sammen om at etablere kollektivordningen VANA. Desuden udvider det eksisterende producentansvar for elektronik og batterier Elretur med en kollektivordning for emballager.
Dansk Retursystem har været et udvidet producentansvar for flasker og dåser i mere end 20 år, mens danskernes pantvaner går langt længere tilbage. Du kan læse hele vores historie her.
Det danske pantsystem er til gavn for både miljø og klima. Ved at genanvende flasker og dåser sparer vi på jordens ressourcer, og samtidig sparer det for udledning af CO2 når vi genanvender i stedet for at producere fra nyt. Sidste år sparede pantsystemet for udledningen af 234.000 tons CO2. Dermed bidrager pantsystemet til klima-og miljøindsatsen, men vi arbejder også løbende på at reducere negative miljø- og klimaeffekter fra egen drift, bl.a. via CO2-reducerende tiltag, fokus på miljømærkede indkøb og biodiversitet.
Vi har et mål om løbende at reducere vores CO2-udledning, så vi i 2030 er helt CO2-driftsneural. Vores største CO2-udledning er fra transportområdet, når vores lastbiler kører ud til vores mange kunder og henter flasker og dåser, som køres til en af vores to fabrikker til sortering, inden materialerne sendes til genanvendelse. Vi har to indsamlingsbiler på el, men det har ikke været muligt at erstatte hele vognparken med el-lastbiler endnu, da markedet for el-lastbiler først nu kan matche vores kørselsbehov. Derfor arbejder vi en vognparkstrategi, der løbende skal indfase nye el-lastbiler, så vi samtidig kan tilpasse vores indsamlingsmønster til bilernes behov for opladning uden at gå på kompromis med effektivitet og service overfor vores kunder.
Læs mere om vores CSR-mål.
En anden måde at reducere CO2 på er ved at sende de sorterede materialer til genanvendelse med tog i stedet for vejtransport. På nuværende tidspunkt sender vi aluminium til genanvendelse fra vores fabrik i Høje Taastrup med tog. Vi planlægger at gøre det samme fra 2025 fra vores nye fabrik i Fredericia.
Den samlede CO2-udledning var i 2024 knap 1 % højere end i 2019, men målt pr. emballage er udledningen reduceret med 32 % i samme periode.
Dansk Retursystem har fået kortlagt, hvor mange flasker og dåser med pant, der bliver til henkastet affald. Kortlægningen foretages af Hold Danmark Rent, og den viser, at der ligger meget få dåser og flasker med pant i naturen. Faktisk udgør pant under 0,35 % (0,48 % i 2022) af affald i naturen. Kortlægningen understreger, at vi er rigtig gode til at pante i Danmark, hvilket også kommer til udtryk ved, at hele 92 % af alle flasker og dåser med pant kommer retur og bliver genanvendt i pantsystemet.
I Dansk Retursystem sender vi de indsamlede flasker og dåser til genanvendelse. Der er et minimalt tab i processen og hovedparten (96%) genanvendes i et flaske-til-flaske-loop eller dåse-til-dåse-loop, resten sendes til anden form for genanvendelse. Flaske-til-flaske og dåse-til-dåse er det højeste genanvendelsesniveau. Her bevares materialernes høje fødevareværdi, og de kan blive til nye flasker og dåser igen og igen. Vi kalder det også ”flergangsgenanvendelse”.
I Danmark kommer 93 % af alle solgte flasker og dåser retur og bliver genanvendt i pantsystemet. Det er vores returprocent, og den er blandt verdens højeste. Af de 93 % bliver 97 % genanvendt, heraf 99,7 % genanvendt i flaske-til-flaske-loop.
Det er forskelligt for emballagetyperne hvor stor en del, der går i flaske-til-flaske loop:
Når flasker – eller dåser for den sags skyld – genanvendes i et flaske-til-flaske loop, er det på det højeste niveau af genanvendelse, hvor materialernes høje fødevareværdi bevares, og de kan blive til nye flasker igen og igen.
Der er særligt høje krav til fødevareemballager, og derfor er det vigtigt, at flaskerne ikke blandes med andre materialer, fx andre plastemballager der har været ikke-fødevarer i, som fx shampoo eller husholdningssprit.
Vi kalder det ”flergangsgenanvendelse”, og i processen bliver materialerne på samme høje kvalitetsniveau, hvor de ikke bliver downcyclet undervejs. Det betyder, at materialet kan genanvendes mange gange.
Der er en lille del af emballagerne, der ikke kan genanvendes i flaske-til-flaske loop. For plast er det tal højere end for de andre produkter og det skyldes især, at der også er flasker i materialer som PP-plast eller PE-plast, som i dag ikke kan genanvendes til nye drikkevareflasker. De bliver i stedet genanvendt til andre højkvalitetsprodukter.
Det samme gælder for låg og labels fra plastflasker eller kapsler fra glasflasker, som heller ikke bliver genanvendt til emballager, men vi arbejder på at lukke kredsløbet for låg, så de også kan blive til nye igen. Labels og låg er primært lavet at plasttyper som PP og PE, mens selve flasken i langt de fleste tilfælde er plasttypen PET.
Læs mere om materialerne: Plast, glas og aluminium.
Da vi kun indsamler drikkevareemballager i høj kvalitet, er tabet i både sorterings- og genanvendelsesprocesserne meget lave. Men der vil altid være en lille smule tab i processen – ligesom den dej, der er tilbage i skålen, når man bager. Tab er fx det støv, der dannes, når plast og glas neddeles, men selv de andele, arbejder genanvendelsesanlæggene på også at få genanvendt. Det kan også være den lak af plast, der er på indersiden af dåsen, eller limen fra en label på dåsen, som brændes og kan tage en smule aluminium fra dåsen med i processen.
Vi har fokus på, at tabet håndteres korrekt, fx at der er filtre på alle processer så støv opsamles, og at det tabte materiale så vidt muligt bliver til energiudnyttelse.
Det lille tab i pantsystemets processer skyldes, at flasker og dåser i høj grad er designet til cirkulær genanvendelse, og vi rådgiver producenterne om, hvordan de kan designe emballagerne bedst muligt i forhold til genanvendelse, ligesom der er cirkulærøkonomiske gebyr på de elementer, der gør genanvendelsen sværere.
Desuden har vi en meget høj kvalitet i sorteringen på vores to fabrikker, så det er de rene materialer, vi sender til genanvendelse hos de oparbejdere, vi samarbejder med. Oparbejderne er dem, der sørger for, at vores materialer bliver til nye flasker eller dåser, og vi samarbejder med de bedste i Danmark og Europa, som kan dokumentere, at vores materialer bliver til nye flasker eller dåser.
I pantsystemet bliver tomme flasker og dåser genanvendt eller genbrugt i lukkede kredsløb. De genanvendelige flasker og dåser bliver samlet ind, sorteret og smeltet om til nye flasker og dåser, mens der findes et tilsvarendende kredsløb for genpåfyldelige flasker som fx de klassiske grønne ølflasker. Når de genpåfyldelige flasker er pantet, kommer de tilbage til producenten, som vasker og fylder dem på ny. Der er frit valg med hensyn til om producenter vælger en emballage, der er genanvendelig eller genpåfyldelig.
I Danmark har vi nogle af Europas højeste returprocenter, fordi danskerne er så gode til at pante. Returprocenten er et udtryk for, hvor mange af de solgte emballager med pant, der kommer retur til genbrug eller genanvendelse. Returprocenten offentliggøres hvert år, og for de genpåfyldelige flasker skal der sikres en returprocent på mindst 98. Der er også et krav i pantbekendtgørelsen om, at mindst 90 % af de indsamlede engangsemballager skal genanvendes. Det samme gælder for genpåfyldelige flasker, der fx er blevet for slidte til at blive genpåfyldt og derfor skal kasseres.
Kom på skolebesøg hos Dansk Retursystem og oplev vores flotte fabrik i Høje Taastrup på Sjælland. Måske det var noget for dig og din klasse?
Kom på virksomhedsbesøg og lær om genbrug og genanvendelse på den anden side af flaskeautomaten
Hos os vil du og din klasse opdage, hvad der sker med de flasker og dåser, som I panter. Vores skræddersyede program er designet til grundskoleelever og vil guide jer gennem alle trinene i genanvendelsen. I får mulighed for at udforske processerne på vores fabrik og se, hvordan flasker og dåser bliver indsamlet og sorteret, før de sendes til genanvendelse.
Under skolebesøget, som varer ca. to en halv time, lærer eleverne om de utrolige fordele, der er ved at genbruge og genanvende. De bliver inspireret og får forståelse for, hvordan de bidrager til en bæredygtig fremtid gennem leg og i dialog med vores guider, der forklarer jer alt om processerne og svarer på spørgsmål.
Oplev det hele på nært hold! Tilmeld din klasse til en spændende besøgsdag, hvor I ikke bare lærer om os, men også bliver begejstrede for genbrug og genanvendelse. Tjek kalenderen, indsend formularen, så hører I fra os.
Kom ind i Returkampen!
Vi har også et tilbud til undervisningen i særligt naturfag. Det er tilpasset de enkelte klassetrin i grundskolen og udviklet i samarbejde med Forstå.dk (Lindhardt og Ringhof Uddannelse og Egmont). Vi kalder det Returkampen. Er du nysgerrig, så se vores tilbud her, som er helt gratis.
Tjek kalenderen ovenfor og find vores ledige tider, før du sender jeres ønske om skolebesøg. Så er der størst chance for, at vi har en ledig dag til jer.
Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål til vores tilbud om skolebesøg på visit@danskretursystem.dk
Dansk Retursystem har købt en grund på Bundgårdvej, hvor der skal bygges en ny pant-fabrik.
Det er forventningen, at det færdige anlæg kommer til at beskæftige cirka 150 medarbejdere og at byggeriet står klar i udgangen af 2025.
Lars Krejberg Petersen, administrerende direktør i Dansk Retursystem.
Derfor har vi købt en 70.249 kvadratmeter stor grund på Bundgårdsvej af Fredericia Kommune, hvor vi vil bygge en moderne pant-fabrik, der kan tage imod de ca. 1 mia. tomme flasker og dåser, der hvert år kommer retur vest for Storebælt. Vi har i dag en lignende fabrik i Høje Taastrup, der håndterer tilsvarende mængder øst for Storebælt. På fabrikken sorteres de indsamlede flasker og dåser, og materialerne sendes til genanvendelse.
Grunden i Fredericia er valgt, fordi den ligger centralt i forhold til infrastrukturen med både motorvejsnet og jernbane. Desuden har vi allerede et godt samspil med de lokale uddannelsesmuligheder, hvor fx i forhold til uddannelser til industri- og procesoperatør.
Dansk Retursystem er en stolt genanvendelsesvirksomhed, som lægger vægt på uddannelse af vores medarbejdere og at vi kan rumme medarbejdere med særlige behov. De principper vil vi fortsætte på fabrikken i Fredericia.
Det er forventningen, at det færdige anlæg kommer til at beskæftige cirka 150 medarbejdere, primært produktionsmedarbejdere og chauffører. Byggeriet kommer i EU-udbud og skal efter planen stå klar i udgangen af 2025.
Pressen kan her finde billeder fra grunden (link til Via Ritzau)
Se flaskens rejse – i filmen kan du bl.a. se, hvad der foregår på en pant-fabrik.
En forudsætning for at holde ressourcer i kredsløb via genbrug eller genanvendelse er produktdesignet. Det handler blandt andet om valg af gode materialer og om at undgå miljø- og sundhedsproblematisk kemi. I pantsystemet er der frit emballagevalg, men det kan bedst betale sig miljømæssigt og økonomisk at designe flasken eller dåsen til cirkulær økonomi.
99,7% af de indsamlede flasker og dåser i 2024 er blevet genanvendt til nye i closed loop
Hvorfor er designet vigtigt?
Brugte flasker og dåser med pant kan genanvendes eller genbruges til mange forskellige formål, men det er bedst, at de bliver i drikkevareloopet. Genanvendes PET-flasker fx til andre fødevareemballager, rengøringsmidler eller kuglepenne, går flaskekvaliteten nemlig tabt. Og så skal der udvindes nye råstoffer fra jorden til at fremstille nye drikkevareflasker ud af. Derfor sikrer Dansk Retursystem, at flasker og dåser så vidt muligt genanvendes til nye flasker og dåser.
En vigtig forudsætning for ’flaske til flaske’ og ’dåse til dåse’ er et cirkulært økonomisk design. For ikke alle dåser og flasker kan blive til nye. Det gælder fx ståldåser, keramikflasker og plastflasker af PP- eller PE-plast. En af forklaringerne er, at det ikke er teknisk muligt i dag. Og så er der designtiltag, som gør det mere vanskeligt at sikre loopet. Derfor er det også dyrere at tilmelde disse typer af emballager i pantsystemet. Se gebyrsatserne nedenfor.
Det gode design betaler sig
Udover at sikre genanvendelse på højeste niveau i et flaske-til-flaske- eller dåse-til-dåse-loop, kan cirkulært økonomisk design også betale sig økonomisk. Det gør nemlig emballagen billigere eller ligefrem gratis at tilmelde pantsystemet. I de senere år har gebyrerne for en lang række emballager været meget lave, da indtægter fra salg af materialer til genanvendelse har dækket de udgifter, Dansk Retursystem har til blandt andet at indsamle og sortere emballagerne. Hvert år beregnes og varsles gebyrsatserne for det kommende år og godkendes af Miljøministeriet.
Få råd og vejledning
For at hjælpe producenter og importører på vej til cirkulært økonomiske design af flasker og dåser har Dansk Retursystem i mange år udarbejdet en designguide, som løbende opdateres og frit kan anvendes af såvel emballageproducenter som andre aktører. Nederst her på siden kan I desuden bruge en gebyrsimulator, som også afspejler, hvad gebyret bliver, hvis I fx vælger et mindre cirkulært designtiltag.
nettoindhold i liter
indtast fx 0.5
Udfyld oplysninger om en flaske eller dåse til venstre for at se, hvad det koster at have netop denne flaske eller dåse i pantsystemet.
Se også hvordan det påvirker prisen, når man træffer andre valg. Fx ved at anvende en kapsel i stedet for en patentprop som flaskens lukning. Eller en klar plast i stedet for eksempelvis grøn plast som det primære materiale.
Leg med de forskellige muligheder her, inden I træffer jeres endelig valg, og se, hvordan emballagens design påvirker muligheden for genanvendelse og dermed prisen for at have emballagen i pantsystemet.
Læs mere om Emballagedesign der kan mærkes på bundlinjen og i vores online Designguide.
Pantsystemet er et cirkulært økonomisk kredsløb for flasker og dåser, som sparer ressourcer og udleder mindre CO2. For når de genanvendes til nye drikkevareemballager, eller skylles og genbruges, kan jomfruelige råstoffer blive i jorden til gavn for kommende generationer. Den høje kvalitet af glas, metal og plast betyder samtidig, at indtægter fra salg af materialer til genanvendelse dækker store dele af udgifterne til at drive pantsystemet. Det er cirkulær økonomi miljømæssigt og finansielt.
Vi skal spare på klodens ressourcer og bruge dem på en langt smartere måde. Cirkulær økonomi handler om at genbruge og genanvende produkter og materialer, så de kan bruges til samme formål igen og igen.
Klima- og ressourcekriserne kræver, at vi stopper med at ’bruge og smide væk’ og går over til en cirkulær økonomi, hvor vi bruger så få ressourcer som muligt samt genbruger og genanvender så meget som muligt. Det kræver valg af materialer, der let kan cirkuleres fri for indhold af problematiske kemikalier.
I den cirkulære økonomi holdes produkter og materialer i kredsløb på samme kvalitetsniveau så længe som muligt. Affald er ikke længere affald, men råvarer der udgør en værdi.
Cirkulære produkter er således holdbare, lette at genbruge eller genanvende og mindre miljø- og klimabelastende. Man kan sige, at cirkulær økonomi er en smartere og mere ansvarlig måde at anvende klodens ressourcer på.
Modsat lineær økonomi sikrer cirkulær økonomi, at værdien af materialer og råstoffer bevares, så de kan bruges igen og igen. Det kræver ofte, at produkter designes til det og (re)cirkulerer i en form for lukket kredsløb af ensartede produkt- eller materialestrømme, som fx pantsystemet.
I Dansk Retursystems cirkulære kredsløb indsamles og sorteres plastflasker, glasflasker og ALU-dåser for sig, hvorefter de sendes til genanvendelse på fabrikker med speciale i at smelte dem om til nye emballageråvarer til flasker og dåser. I et sådan kredsløb bliver brugen af råstoffer ofte mere bæredygtig, og jo længere tid værdien kan bevares, des større er gevinsten.
I et højkvalitetskredsløb genbruger eller genanvender man materialerne til de samme produkter igen og igen. I bedste fald kan genanvendelse ske, uden man tilfører nye råstoffer og materialer – hvad enten der er tale om genanvendelige eller genpåfyldelige flasker.
I pantsystemet ved vi præcist hvilke typer af emballager, der markedsføres, returneres og indsamles, og derfor kan vi sende dem til genanvendelse på højeste kvalitetsniveau til nye flasker og dåser.
Pantsystemet arbejder på at blive 100% cirkulær rent finansielt, så alle driftsudgifter dækkes af indtægter fra salg af materialer til genanvendelse. Så skal producenter og importører kun betale gebyrer for emballager, der ikke er designet til cirkulær økonomi. Vi er ikke helt i mål endnu men rigtig godt på vej, da gebyrerne har været faldet stødt gennem de sidste på år.
Det gavner både miljøet og klimaet, og jo mere cirkulært økonomisk emballagerne er designet, des billigere er det også at være med i pantsystemet. Samtidig arbejder vi løbende på at effektivisere vores omkostninger til at drive pantsystemet, og fra 2017 til 2023 er det gennemsnitlige gebyr per emballage faldet med 98%.
I pantsystemet er vi i løbende dialog med alle interessenterne i produktkæden. Vi hjælper blandt andet producenter og forhandlere med at designe deres emballager til cirkulær økonomi. Vores designguide ligger frit tilgængelig her på siden og opdateres løbende.
Prøv vores gebyrsimulator – her kan du udfylde oplysninger om en flaske eller dåse for at se, hvad det koster at have netop denne emballage i pantsystemet.
Netop fordi cirkulær økonomi kan sikre genbrug og genanvendelse af jordens råstoffer, er omstillingen også i fokus nationalt og internationalt.
I pantsystemet bliver tomme flasker og dåser genanvendt eller genbrugt i lukkede kredsløb. De genanvendelige flasker og dåser bliver samlet ind, sorteret og smeltet om til nye flasker og dåser, mens der findes et tilsvarendende kredsløb for genpåfyldelige flasker som fx de klassiske grønne ølflasker. Når de genpåfyldelige flasker er pantet, kommer de tilbage til producenten, som vasker og fylder dem på ny. Der er frit valg med hensyn til om producenter vælger en emballage, der er genanvendelig eller genpåfyldelig.
I Danmark har vi nogle af Europas højeste returprocenter, fordi danskerne er så gode til at pante. Returprocenten er et udtryk for, hvor mange af de solgte emballager med pant, der kommer retur til genbrug eller genanvendelse. Returprocenten offentliggøres hvert år, og for de genpåfyldelige flasker skal der sikres en returprocent på mindst 98. Der er også et krav i pantbekendtgørelsen om, at mindst 90% af de indsamlede engangsemballager skal genanvendes. Det samme gælder for genpåfyldelige flasker, der fx er blevet for slidte til at blive genpåfyldt og derfor skal kasseres.
Her kan du gå på opdagelse i artikler og cases, finde svar på spørgsmål og dykke ned i viden om alt fra cirkulær økonomi over genanvendte materialer til pantstationer.
Forbrugere, producenter, butikker og oparbejderne, der genanvender materialerne til nye emballager, bidrog til sammen til, at vi gennem pantsystemet fik reduceret klimaaftrykket med godt 234.000 ton CO2 i 2024.
Novelis Global Supplier Awards belønner os for vores closed loop bidrag og CSR-indsats inden for produktion og genanvendelse af aluminium