Sådan designer I emballager til cirkulær økonomi

Når I designer efter cirkulær økonomiske principper, får I en emballage, der er nem at genanvende på højeste niveau til gavn for miljø og klima – og samtidig skal I betale lavere gebyrer for den.

Som producent eller indkøber af emballager med pant er I med i et af verdens bedste materialekredsløb. Ved at følge vores design-anbefalinger sikrer I, at netop jeres emballage er blandt de mest cirkulær økonomiske på markedet.

Hanne Svenningsen
Miljø- og klimachef Hanne Svenningsen, Dansk Retursystem
Cirkulær økonomi starter med det gode design

Der er frit emballagevalg i Danmark. Men som producent eller indkøber af flasker og dåser, kan I gøre en forskel. Både for klimaet, miljøet og økonomien. For når emballagen let kan smeltes om til en ny, er omkostningen forbundet med genanvendelsen lavere for alle parter.

Designet afspejles i det gebyr, du betaler

Hos Dansk Retursystem betaler enhver emballage sin egen omkostning. I beregningen af gebyret indgår udgifter til at indsamle og sortere emballagen, ligesom indtægten fra salg af emballagens materiale til genanvendelse trækkes fra. Et cirkulært økonomisk design giver derfor også et lavere gebyr.

For at hjælpe jer på vej, stiller vi frit vores viden og erfaring på området til rådighed. Vi opdaterer løbende vores anbefalinger her på siden, og I er altid velkommen til at kontakte os med spørgsmål og input.

Få de gode råd til det bedste emballagevalg

De råd, I finder her, er vejledende og ikke udtømmende, da materialer og teknologier løbende bliver udviklet. Der kan derfor være forhold, som ikke er nævnt i skemaerne nedenfor. Hold jer ikke tilbage med at kontakte os, hvis I har brug for ydereligere vejledning.

Plast ♻

Få overblik over de forskellige typer af plastmateriale, som jeres flasker kan produceres i, så I bliver oplyst om de fordele og ulemper, som der er ved de valg, som I træffer.

PET

Klare og transparent let lyseblå plastflasker af PET (Polyethylen terephthalat) uden barrierelag kan let genanvendes på højeste niveau til nye flasker. Låg og etiketter skal være af andre plasttyper, så de nemmest kan sorteres fra flasken og genanvendes for sig:

 Vælg:Undgå:
Emballagens -materiale– Klar PET
– Transparent let lyseblåt PET
– Farvet PET (især gennemfarvede / opaque)

Andre plasttyper som fx:
– PVC
– PLA
– PS
– PE
– PP Komposit (blanding af materialer som fx plast/metal)
BarrierelagDet er bedst at undgå barrierelag. Hvis det er absolut nødvendigt, vælg da varianter der ikke belaster genanvendelsen.
Det gode valg er fx:
– SiOx plasmacoating
Varianter der belaster genanvendelsen. Undgå fx:
– Nylon (PA)
– EVOH
Additiver Undgå så vidt muligt at iblande tilsætningsstoffer i plasten
Låg/lukning– PP
– PE med densitet<1g/cm3  
Plasttyper med densitet > 1g/cm3 såsom PVC og PLA Metal
Liner i låg– PE
– PE+ EVA
– PP
-Opskummet PET alle med densitet<1g/cm3  
Plasttyper med densitet > 1g/cm3 såsom PVC og PLA
Etiket/folieIkke-heldækkende folier/etiketter i:
– PE
– PP
– OPP
– EPS
– Opskummet PET alle med densitet<1g/cm3
– Heldækkende folier/sleeves
– Folier i plasttyper med densitet >1g/cm3 (fx PET, PVC, PS og PLA)
– Metalliserede folier
– Etiket af papir
– Opskummet PETG
TrykfarverVælg trykfarver uden tungmetaller og andre problematiske indholdsstoffer.
Der er hjælp at hente på The European Printing Ink Associations hjemmeside.
– Trykfarver der indeholder tungmetaller
– Trykfarver der opløses i vaskeprocesser
Direkte trykLasertryk uden farveAndre former for tryk
LimUndgå så vidt muligt lim mellem etiket og emballage. Hvis det ikke er muligt, vælg da lim, der er vand- eller alkaliopløselig ved 60-80 grader.– Limning af hele etiketten på flasken
– Lim der ikke er vand- eller alkaliopløselig 
Recycle
Spar på jordens råstoffer

For at spare på jordens råstoffer og støtte op om udvikling af cirkulær økonomi, er det en god idé at bruge genanvendt PET i fremstilling af nye PET-flasker. For at sikre fødevarekvaliteten, når flaskerne genanvendes igen, er det vigtigt kun at bruge genanvendt PET, der lever op til kravene. Det vil sige PET, som stammer fra en genanvendelsesproces, der overholder EU-forordningen om materialer og genstande af genvundet plast bestemt til kontakt med fødevarer (282/2008).

Læs evt. mere om PET-flasker og design

HPDE

Plastflasker af HDPE (High density polyethylen) kan på nuværende tidspunkt ikke genanvendes til nye drikkevareflasker eller andre emballager til fødevarer. De bliver derfor genanvendt til andre højkvalitetsprodukter, og de kan bedst genanvendes, hvis de er ufarvede:

 Vælg:Undgå:
Emballagens materialeUfarvet HDPE– Farvet HDPE
– Komposit (blanding af materialer)  
Lukning og linerPE  – PVC
– PLA
– PS
– Metal
Etiket/foliePE  – PVC
– PLA
– PS
– Metalliserede folier
– Papir
TrykfarverVælg trykfarver uden tungmetaller og andre problematiske indholdsstoffer.
Der er hjælp at hente på The European Printing Ink Associations hjemmeside.
– Trykfarver der indeholder tungmetaller
– Trykfarver der opløses i vaskeprocesser
Direkte trykLasertryk uden farverAndre former for tryk
LimUndgå så vidt muligt lim. Hvis det ikke kan lade sig gøre vælg da en variant, der er vand- eller alkaliopløselig ved 40 grader.Lim der ikke er vand- eller alkaliopløselig 

Læs evt. mere om HDPE-flasker og design på Recycling Guidelines eller ECO-design

Metal ♻

Få overblik over de forskellige typer af metaller, som jeres dåser kan produceres i, så I bliver oplyst om de fordele og ulemper, som der er ved de valg, som I træffer.

Dåser af aluminium (ALU) kan blive til nye dåser. Undlad så vidt muligt andre materialer, da det kan forringe genanvendelsen og sørg for at designe metalemballagen, så den let kan komprimeres i butikkerne. 

 Vælg:Undgå:
Dåse og låg/lukning  Aluminium– Stål
– Plast (fx som lukkemekanisme)
– Komposit (blanding af materialer)
– Widget (nitrogen-plastpatron)
– Lim
Belægninger på dåsens yder- og inderside  Lak/maling. Vær opmærksom på at holde procentandelen så lav som muligt af hensyn til genanvendelsen.– Plastomslag/sleeves
– Papiromslag
– PVC Lim  
Glas ♻

Få overblik over de forskellige typer af glas, som jeres flasker kan produceres i, så I bliver oplyst om de fordele og ulemper, som der er ved de valg, som I træffer.

Glasflasker kan smeltes om til nye, men lukningen skal kunne sorteres fra og keramik kan ikke genanvendes men skal knuses ned og genudnyttes til fx vejfyld eller byggeklodser. Hvis keramik ikke sorteres fra glasset, ødelægger det også genanvendelsen af glas. Derfor er det bedst helt at undgå keramik:

 Vælg:Undgå:
Flaske  – Klart glas
– Transparent farvet glas
– Keramik Komposit (blanding af materialer)
– Overfladebehandlet glas (fx metallisering)
Låg/lukning  – Metal uden hængsel
– Plast uden hængsel
– Keramik/porcelænsprop
– Plastprop fæstnet med hængsel
Etiket – Ikke-heldækkende plast
– Papir
– Heldækkende folie/sleeve
– Etiket af PVC

Prøv vores gebyrsimulator for valg af materialer

Se også hvordan det påvirker prisen, når I træffer andre valg. Fx ved at anvende en kapsel i stedet for en patentprop som flaskens lukning. Eller en klar plast i stedet for eksempelvis grøn plast som det primære materiale.

Hvordan ser tilmeldingsprocessen ud?

Når I har fundet ud af, at jeres drikkevarer skal bære det danske pantmærke, er det tid til at tilmelde jeres virksomhed til pantsystemet. Når I er tilmeldt, kan I efterfølgende tilmelde jeres drikkevarer til pantsystemet. Vi har lavet en video, som I kan se nedenfor, der forklarer tilmeldingsprocessen.

Oftest stillede spørgsmål

Her har vi samlet nogle af de spørgsmål, I oftest stiller os. Vi har inddelt spørgsmålene i emner, så I lettere kan finde den information, I har brug for.

Skal vi tilmelde vores virksomhed til pantsystemet?
Skal vores virksomhed tilmeldes som importør eller producent til pantsystemet? 

Hvis I vil sælge, markedsføre eller importere pantpligtige drikkevarer til Danmark, skal jeres virksomhed tilmeldes pantsystemet. Hvis I er I tvivl, om jeres drikkevarer skal bære pant, og jeres virksomhed derfor skal tilmeldes, så læs mere her.

Skal vores drikkevarer tilmeldes pantsystemet?

Alle dåser og flasker solgt i Danmark, der er listet her, skal tilmeldes pantsystemet. Det gælder både for engangsemballager, som genanvendes af Dansk Retursystem, og for genpåfyldelige flasker, som vaskes og fyldes igen af producenterne selv.

Det er indholdet, der afgør, om der er pant på en drikkevare. Miljøministeriet bestemmer ud fra miljømæssige vurderinger, hvilke drikkevarer, som er omfattet af det danske pantsystem.

Vil I have hentet tomme flasker og dåser?

Så skal I også tilmelde jeres virksomhed som “Kunde”. Læs alt om tilmelding som Kunde her.

Særligt for små juice-flasker under 125 ml.

Hvis I har små flasker under 125 ml., skal I søge midlertidig dispensation for de produkter. Det skyldes, at de små emballager ikke kan håndteres i den nuværende pantteknologi.

Vi arbejder på at finde en løsning, som kan håndtere de små flasker i pantsystemet. Vi vil gerne hjælpe jer med at søge dispensation. For at vi kan hjælpe, opfordrer vi jer til at registrere jeres virksomhed og produkter hos os.

Det er Miljøministeriet , der giver dispensationerne, men hvis I registrerer jer hos os via vores Udbyderportal, kan vi hjælpe jer, ved at sende en ansøgning om dispensation på jeres vegne.

Hvis I er registreret hos os, kontakter vi jer, når der er fundet en løsning til håndtering af de små flasker, så dispensationen bortfalder, og det bliver tid til at få jeres små emballager ind i pantsystemet.

I kan tilmelde jeres små emballager på Udbyderportalen.

For mellemhandlere og distributører
Hvornår skal vi tilmeldes som mellemhandler eller distributør? 

Mellemhandlere skal være tilmeldt, hvis I sælger genpåfyldelige flasker til butikker og andre, hvor forbrugerne typisk tager flasker med sig, når de har købt flasken.

Mellemhandlere som udelukkende sælger engangsemballager, og mellemhandlere som udelukkende sælger deres genpåfyldelige flasker til restauranter, kantiner, hoteller og lign. og ikke samtidigt producerer eller importerer produkterne, skal altså ikke være tilmeldt pantsystemet.

Det er meget sjældent, man som mellemhandler har brug for at tilmelde sig pantsystemet. Kontakt os altid på telefon: +45 43 32 32 32, tryk 3 forud for tilmelding, så vi kan vurdere, om I skal være tilmeldt pantsystemet.

Distributører er centrallagre og lignende virksomheder, der distribuerer drikkevarer i emballager til egne butikker, eller som modtager tomme emballager til drikkevarer fra de butikker, og som ikke samtidig er mellemhandler. Distributører skal tilmeldes pantsystemet. Det skal I for at kunne rapportere både salgs- og returmængder af genpåfyldelige emballager samt salg af engangsemballager.

Hvordan skal vi rapportere som mellemhandler eller distributør?

Som mellemhandler eller distributør skal I rapportere salg af genpåfyldelige flasker, så vi kan udbetale håndteringsgodtgørelse til butikker for at sortere genpåfyldelige flasker.

danskretursystem.dk/for-virksomhed/handteringsgodtgorelse/(opens in a new tab)

Distributører skal desuden rapportere salg af engangsemballager.

Læs mere om tilmelding og rapportering for mellemhandlere og distributører.

Kan vi få håndterings-godtgørelse som mellemhandler eller distributør? 

Mellemhandlere og distributører kan som hovedregel ikke få håndterings-godtgørelse. Kun når I fungerer som en dagligvarebutik med et bredt varesortiment, er det evt. muligt at søge håndterings-godtgørelse.

Læs mere om håndteringsgodtgørelse.

Alt om pant
Hvad er pantsatserne for engangsemballager?
  • Pant A = 1 krone (glasflasker og metaldåser under 1 liter)
  • Pant B = 1,50 krone (plastflasker og plastdåser under 1 liter)
  • Pant C = 3 kroner (alle flasker og metaldåser med 1-20 liter)
Hvad er pantsatserne for genpåfyldelige flasker?
  • Glasflasker under og lig med ½ liter = 1 krone
  • Glasflasker over ½ liter = 3 kroner
  • Plastflasker under 1 liter = 1,50 kroner
  • Plastflasker over 0,99 liter = 3 kroner
Hvordan bliver panten udbetalt til vores kunder og forbrugere?

Vi vil opkræve pant fra jer i forhold til jeres engangsemballages materiale og nettoindhold. Panten vil vi opbevare for jer, så vi kan udbetale den på jeres vegne det sted, hvor drikkevaren returneres. Det gælder uanset, om emballagen afleveres i en flaskeautomat, på pantstationer eller ad andre afleveringskanaler.

Ved genpåfyldelige flasker står I selv for pantudbetalingen til forbrugerne.

Hvornår skal vi opkræve pant fra vores kunder?

I skal opkræve pant hos jeres kunder for pantpligtige drikkevarer, som I sælger på det danske marked.

Læs mere om pant