Derfor skal du aflevere din sodavand til pant og ikke til plastaffald

Om pant
artikel
9. april 2021

Tomme flasker og dåser bliver til nye igen. Og igen. Og igen. Men det kræver, at du panter dem.

Putter du din colaflaske i affaldsbeholderen for plast, så bliver den blandet med alt muligt plastaffald, som ikke kun har været brugt til fødevarer. Derfor kan colaflasken aldrig blive til en ny flaske cola, og den fine fødevarekvalitet af materialet går derfor tabt.

Closed Loop
Drikker du en cola og afleverer den i en flaskeautomat, så bliver flasken genanvendt i det, vi kalder for et ’Closed Loop’. Et Closed Loop betyder, at din cola ikke bliver blandet med havestole, shampooflasker eller andet plastaffald, men derimod bliver i et lukket system kun for fødevarer. Og netop et Closed Loop er vigtigt, når det handler om at genanvende emballager til fødevarer.

Særlige krav til fødevarer
Hvis en flaske eller en dåse bliver blandet med andet affald – også affald, der er korrekt sorteret i plast, metal osv. – så kan de ikke blive til nye flasker og dåser, da der er skrappe krav til fødevareemballager. Derfor er det et stort problem, hvis folk smider pant i skraldespanden.

Putter du din colaflaske i affaldsbeholderen for plast, så bliver den blandet med alt muligt plastaffald, som ikke kun har været brugt til fødevarer. Derfor kan colaflasken aldrig blive til en ny flaske cola, og den fine fødevarekvalitet af materialet går tabt.

Pant
Miljøet er den store vinder, når du panter. Men panten er ikke uvæsentlig. Hvert år mangler danskerne at pante flasker og dåser for mere end 170 millioner kroner. Det er altså ikke småpenge, det drejer sig om.

Tak fordi du panter.

Du kan læse mere om Closed Loop her.