Sikkerhed og miljø går hånd i hånd

Mød projektleder Tom Jensen

Miljø og klima betyder meget for mig, jeg har bl.a. kørt el-bil i over 10 år
Tom Jensen

Jeg synes, at det er fedt at arbejde i en cirkulær økonomisk virksomhed og være en del af fortællingen”

Tom Jensen, projektleder
Tom Jensen

Da muligheden for at arbejde i en miljøvirksomhed åbnede sig i 2020, skulle der ikke mange overvejelser til for at skifte spor. I dag kan projektleder Tom Jensen kombinere sin store interesse for lastbiler og miljø i samme job.

Jeg har arbejdet med logistik og produktion i mange år, og har en stor interesse og passion for lastbiler. Tilbage i 80’erne var jeg langturschauffør, hvor jeg bl.a. kørte linjebil til Finland. Selvom der var en stor frihed i jobbet , var det også hårdt at være væk hjemmefra i længere perioder. Derfor blev førersædet udskiftet med en kontorstol. Siden har jeg arbejdet i forskellige produktions- og distributionsvirksomheder fx Bladkompagniet, Marius Pedersen og Carlsberg med ansvar for bl.a. logistik, kvalitets- og procesoptimering samt arbejdsmiljø og sikkerhed.

Hvad førte dig til Dansk Retursystem?

I 2020 åbnede der sig en mulighed hos Dansk Retursystem. De søgte en projektleder, der bl.a. skulle være med til at udskifte den store flåde af lastbiler. Vi har flere forskellige typer lastbiler i virksomheden – og der stilles store krav til teknologi, indretning og ikke mindst den miljømæssige del. Vi har et mål om at reducere CO2-belastningen fra indsamlingen af flasker og dåser fra vores kunder med 16% sammenlignet med 2019. Derfor har vi fokus på, at lastbilerne optimeres i forhold til performance og typen af brændstof . Vi fik i 2022 to nye lastbiler, som kører på 100% el. Frem til foråret 2023 får vi 17 nye lastbiler med solcelleanlæg på taget, og så er der en række nye komprimatorlastbiler på vej, der benytter plug-in batteriteknologi og elektrisk kraftudtag. Derved undgår vi, at komprimatorlastbilerne skal stå i tomgang, når de holder hos kunderne og skal arbejde med komprimator og tømningsaggregatet.    

Du er en del af virksomhedens arbejdsmiljøorganisation. Hvordan arbejder du med adfærd og arbejdsulykker?

I Dansk Retursystem arbejder vi målrettet mod en arbejdsplads uden arbejdsulykker – det er en del af vores CSR-politik. Derfor laver vi fx hver måned en ny sikkerhedskampagne, der sætter fokus på at reducere arbejdsulykker. Vi gør meget ud af at fortælle, at vi er de professionelle i trafikken. Vi kan med vores lastbiler gøre stor skade på andre trafikanter, hvis ikke vi er opmærksomme.

Sker der en arbejdsulykke i virksomheden, bliver arbejdsulykken gennemgået og delt med de øvrige chauffører og andre medarbejdergrupper, så alle på den måde får mulighed for at lære af hændelsen.

Når det kommer til sundhed og sikkerhed på arbejdspladsen, er der mange forhold, der skal undersøges. Vi gør os umage med at finde de rigtige løsninger. Vores chauffører bruger mange timer i lastbilen hver dag, derfor er komforten et vigtigt element. Det samme gør sig gældende i forhold til sikkerheden. Chaufførerne skal føle sig sikre, når de er på arbejdet.

Når der indkøbes nye lastbiler til vognparken, bliver der udarbejdet en arbejdsmiljøanalyse. Der belyser bl.a., hvordan vi undgår arbejdsulykker – som fx faldskader på en glat lift eller en våd vognbund. Jeg er i tæt kontakt med dem, der bygger vores lastbiler. Jeg tester lastbilerne og laver fejlfinding, så vi sikrer, at alle forhold er i orden.

Hvad betyder det for dig, at du arbejder i en miljøvirksomhed?

Miljø og klima betyder meget for mig, jeg har bl.a. kørt el-bil i over 10 år. Jeg synes, at det er fedt at arbejde i en cirkulær økonomisk virksomhed – og være en del af fortællingen. I Dansk Retursystem er vi underlagt en udbudsaftale, hvor vi bl.a. skal sikre, at vores lastbiler bliver produceret på en miljøvenlig måde. På den måde kan vi være med til at påvirke leverandørerne fx i forhold til brændstoføkonomi og bæredygtige løsninger.

Hvad er en god dag for dig?

En lang periode uden alvorlige arbejdsulykker er meget motiverende for mig! Og så at kunne sætte flueben i aktivitets- og handlingsplanerne – når endnu en opgave er udført.

Læs andre portrætter

Great Place to Work

CSR i Dansk Retursystem

Hos Dansk Retursystem ønsker vi mangfoldighed blandt medarbejdere og ledere på alle niveauer. Det skal ske med plads til individuelle hensyn og sådan, at virksomheden som minimum afspejler det omgivende samfund.