Det er ikke bare et mandefag
Mød procesoperatør Pia Lenette Rasmussen
Mange tænker måske, at arbejdet som procesoperatør på en fabrik er et mandefag, men det mener Pia ikke. Hun interesserer sig for, hvordan maskinerne fungerer, og hvordan hun kan finde løsninger, og hun kan se, at der kommer flere kvinder til uddannelsen og i faget.
Jeg kan godt lide, at det er så afvekslende, og at jeg har et godt samarbejde med mine kolleger, hvor vi hjælper hinanden.”
Hvordan er din arbejdsdag i Dansk Retursystem?
Jeg har en alsidig arbejdsdag, og det kan jeg godt lide. Jeg er både i produktionen, laver koordinatoropgaver i forhold til vedligehold og lidt administration. Vi starter dagen med morgenmøde, hvor vi gør status og finder ud af, hvordan pladserne i produktionen skal besættes. Det kan være, at en af maskinerne ikke fungerer, så vi skal arbejde uden den, eller at der er ekstra meget af fx glas, som gør, at vi skal sætte ekstra ind der. Jeg har gode kolleger, og vi bliver hele tiden bedre og bedre til vores opgaver, så vi kan de forskellige funktioner.
Hvordan er det at være kvinde i et typisk mandefag?
Jeg ser det ikke som typisk mandefag og har i øvrigt to seje kvinder som ledere. På skolen, da jeg uddannede mig til procesoperatør, kommer der også flere og flere kvinder. Mange tænker mandefag når det handler om maskiner, men det behøver det ikke at være. I starten var der flere fysiske opgaver, men den har ændret sig, og vi tænker hele tiden på at gøre processerne bedre og uden at belaste os selv for meget, så det er et job, man kan have, uanset hvem man er.
Du har valgt at videreuddanne dig – hvorfor det?
Det lå lige til højrebenet. Jeg synes, det er spændende med maskiner og hvordan de fungerer, og så ville jeg gerne lære noget mere. Vi har en ny fabrik på vej, hvor vi skal kunne noget mere teknisk, og da vi fik tilbudt uddannelsen, sagde jeg ja med det samme. Uddannelsen tager fire år, og den praktiske del foregik hos Dansk Retursystem. Som procesoperatør har jeg fået en større forståelse for processerne. Hvis der fx er et problem på maskinen, kan det godt være, at fejlen er et andet sted, fx på en sensor eller et bånd længere henne. Jeg er trænet i at følge processen, kigge videre og lære at fejlfinde, og så er der glæden ved at finde ud af at løse det og få maskinen til at køre igen.
Hvad kan du særligt godt lide ved dit job?
Jeg kan godt lide, at det er så afvekslende, og at jeg har et godt samarbejde med mine kolleger, hvor vi hjælper hinanden. Det er nok også derfor, at jeg har været her i 15 år. Jeg er med til at oplære mange af vores nye kolleger, og det giver en tilfredsstillelse at lære fra mig. Når de nye får den viden, vi andre har, får vi en fælles viden og forståelse, som gavner helheden, og så kører det hele bedre.
Hvordan vil du beskrive Dansk Retursystem som arbejdsplads?
Vi arbejder i en miljøvirksomhed, og jeg er glad for at være med til at gøre en forskel. Vi er også en mangfoldig arbejdsplads med forskellige kulturer, og det synes jeg er spændende. Vi kan lære af hinanden, når man kommer fra en anden kultur – uanset om det handler om, hvad for noget mad vi spiser, eller hvordan vi ser på tingene. Fx i forhold til problemløsninger, hvor forskellige mennesker går til tingene på forskellige måder. Vi har også arbejdet med personlighedsprofiler gennem DiSC, og det taler vi åbent om i forhold til vores forskellige tilgang til tingene. Vi ved, hvilken profil hinanden har, og vi er bredt fordelt, så det er et godt udgangspunkt for det gode samarbejde.