99,7 procent genanvendes i lukket kredsløb

Det danske pantsystem er i verdensklasse, når de indsamlede flasker og dåser skal blive til nye. Hele 99,7 procent bliver genanvendt til nye i et lukket kredsløb, og dermed sikres materialernes høje fødevarekvalitet, så de kan genanvendes igen og igen.

Nu bliver låget siddende på flasken

Siden EU-direktivet om fastgjorte låg trådte i kraft sidste år, kommer hele 99% af alle pantede flasker retur med låget på. Det viser en opgørelse fra Dansk Retursystem. Det svarer til 126 tons plastik, som nu genanvendes i pantsystemet i stedet for at ende som affald.

Fastgjorte låg

GØR NOGET
UDEN AT
GØRE NOGET 

EU har vedtaget et direktiv: Plastiklåg skal sidde fast på flasken. Så for én gangs skyld behøver du ikke gøre noget for at gøre noget. 

Familie panter plastflasker

99 % kommer retur med låget på

Siden 3. juli 2024, hvor EU-direktivet om fastgjorte plastlåg på plastflasker trådte i kraft, er andelen af flasker, der pantes med låget på, steget fra 90 % til 99 %! Det betyder, at vi genanvender 126 tons plastik mere om året, i stedet for at det ender i naturen eller som affald. En kæmpe sejr for klimaet og miljøet!

Har du spørgsmål til de fastgjorte låg?

Hvorfor skal lågene sidde fast?

Alt for mange plastiklåg ligger og flyder i vores natur eller bliver smidt ud i skraldespanden. Og så bliver de jo ikke genanvendt. Derfor har EU bestemt, at flasker og kartoner med plastiklåg kun må sælges, hvis lågene sidder fastgjort på beholderen selvom de skrues af og på ved brug. På den måde kan vi indsamle plastlågene og genanvende dem. ​ Lovkravet er en del af EU’s Single Use Plastic (SUP)-direktiv og gælder derfor i alle EU-lande. Lovkravet tråde i kraft den 3. juli 2024.

Hvornår kom de nye låg?

Lovkravet trådte i kraft onsdag den 3. juli 2024, så fra denne dato skulle alle nye drikkevarer i plastflasker have et fastgjort låg.

Hvilke produkter har det fastgjorte låg?

Det har drikkevarebeholdere af engangsplast, der har plastlåg og kan indeholde op til 3 liter; fx vand, sodavand og juice.

Hvad bliver lågene genanvendt til?

I dag bliver de indsamlede plastlåg genanvendt til andre højkvalitetsprodukter af plast fx legetøj.
Fremover vil vi gerne genanvende lågene i et lukket cirkulært system, så de indsamlede låg, kan blive til nye låg igen. Det er den bedste form for genanvendelse.

Hvilken forskel gør de nye låg for miljøet?

Hold tungen lige i munden, for nu kommer der et lille regnestykke.
I dag kommer 93% af alle plastflasker retur via pantsystemet. I 2022 var det 700 millioner plastikflasker. Heraf bliver 9 ud af 10 flasker pantet med låget på. De fastgjorte låg skal sørge for, at de sidste 10% låg også kommer retur. På den måde kan vi indsamle og genanvende 136 tons mere plast via pantsystemet – og spare miljøet for 70 millioner løse låg hvert år. Altså de 10% af 700 millioner pantede plastikflasker, der ikke kommer retur, hvert år.

Hvad betyder det for mig?

Ingenting.
For første gang nogensinde skal du ikke gøre noget, for at spare miljøet for en masse plastik. Vi har fastgjort låget for dig, så det bliver hvor det skal. Så længe du ikke hiver låget af flasken, men lader det sidde på – både når du drikker og panter.
Ja, det kan kræve lidt tilvænning for dig, der ønsker at drikke direkte fra flasken, at låget sidder fast. Men det går jo nok.

Når vi panter, kan vi med god samvittighed sige, at vi gør noget aktivt for miljøet

God samvittighed

1. God Samvittighed​

Der er God Samvittigheds-garanti, når du panter 100% af din plastikflaske. Så støtter du vores miljø, og sikrer at det hele bliver genanvendt. ​
Din deltagelse i Projekt 100% Retur er en 100% ansvarlig handling og en gevinst for vores planet. 

Praktisk

2. Praktisk

Det er praktisk, når du altid ved, hvor låget er. Så selvom det kan være lidt irriterende, når du drikker af flasken, er det noget, vi skal vænne os til. Ligesom vi har vænnet os til pantesystemet, hvor imponerende 92% af alle flasker og dåser bliver returneret. 

Hygiejne

3. Hygiejne

Det er hygiejnisk, da du ikke lægger låget på andre overflader, eller rører for meget ved det med beskidte naller – og når du panter, så slipper du oven i hatten også for at hælde sjatter ned i ærmerne.​

Du ved det godt, men du har glemt det igen, fordi pant er blevet en vane. Nu panter vi det hele – flaske, låg, etiket.

Pantheltinden Jette

For Jette Møller Hansen fra Esbjerg, har de daglige gåture med at samle affald og pant gjort en stor forskel i hendes liv.

Vores Pant

Vores Pant-appen gør det nemt for erhvervskunder, at få hentet tomme flasker og dåser med pant, så vi kan sikrer, at de alle bliver genanvendt til nye flasker og dåser. Læs her hvordan I kommer igang og hvordan I bruger appen, når I er tilmeldt som kunde hos os.

Vores Pant download
Sådan kommer I i gang – download appen
  1. Download Vores Pant i App Store eller Google Play. Alle medarbejder, som har med pant at gøre hos jer, kan alle downloade appen på deres telefon. I kan også scanne QR-Roden i telefonen for at downloade appen.

  2. Log på med jeres kundenummer.
    Er I allerede kunde: I finder det på jeres faktura eller ordrebekræftelser
    Er I nytilmeldt kunde: I finder det på jeres tilmeldingsbevis
    Er I ikke kunde i Dansk Retursystem endnu: læs mere her og se om I kan blive kunde.  

    I kan også kontakt kundeservice på 43 32 32 32 + tast 1, så hjælper de gerne.  

  3. Første gang I logger ind i Vores Pant, skal I som ekstra sikkerhed bruge en engangskode. Den bestilles i appen og sendes til den kontaktperson, som er registreret hos os. Det er derfor vigtigt, at denne person hjælper evt. øvrige medarbejdere med at komme på Vores Pant første gang, da engangskoden de bestiller sendes til vedkommende via mail eller sms. Det kan lyde lidt omstændigt, men det er for at sikre jeres data.

    Hvis Vores Pant ikke har været brugt i 90 dage, bliver brugeren automatisk logget ud og skal logge ind igen med kundenummer og engangskode for at bruge appen.  

  4. Husk, at notifikationer skal være slået til i appen, så I får besked, når vi har igangsat en afhentning af jeres pant og I kan se hvornår vi kommer, så I kan sætte panten frem til chaufføren.
With English subtitles:
Det kan I med Vores Pant
  • Scanne alle fyldte sække og/eller foldekar med tomme flasker og dåser i takt med de fyldes
  • Følge med i hvad I har scannet
  • Bestille sække, strips og pantbokse, når I har behov
  • Se, hvornår et besøg igangsættes
  • Se, hvilken dato vi kommer og henter panten, så I kan sætte den frem til chaufføren
  • Se, når vi har hentet panten hos jer
  • Se, når panten er optalt og afregnet.
  • Nemt skifte mellem flere virksomheder, hvis I har flere tilknyttet, som I scanner pant for.

Ved fejlscanninger kan I også …

  • Slette scannede sække, hvis fx sækken ikke er fyld, sækken er gået stykker, sækken er blevet stjålet, pakket forkert eller blevet scannet og tilknyttet på en forkert virksomhed.
  • Slette scannede foldekar, hvis de fx ikke er fyldt, er fejlsorteret eller blevet scannet og tilknyttet på en forkert virksomhed.
Sådan bruger I Vores Pant
  • Hver gang I har en fyldt sæk, lukker I den med en strip og scanner QR-koden midt på sækken.
  • Hver gang I har et fyldt foldekar, lægger I låg på, lukker det til med strips og scanner stregkoden nederst på karret.
  • Når I mangler sække, strips eller pantbokse, bestiller I dem I appen.
  • Har I ved en fejl scannet et tomt foldekar eller en tom sæk, så kan I nemt slette det i appen.
  • Husk, hvis Vores Pant ikke har været brugt i 90 dage, bliver man automatisk logget ud og skal logge ind igen med kundenummer og engangskode for at bruge appen.
Få her en tur rundt i appen:
With English subtitles:
Sådan pakkes sække
  • I kan kun benytte Dansk Retursystems indsamlingssække til afhentning af pant. De store sække er kun til plastikflasker og dåser. De små sække er kun til glasflasker. Vin- og spiritusflasker må ikke komme i sækken til glas.
  • Flasker og dåser skal fyldes til stregen på sækken, som max på veje 15 kg. Husk derfor, at tømme alle emballager for indhold – inden de kommes i sækken – ellers kan vi ikke tage den med retur.
  • Udenlandske flasker og dåser er velkommen i sækkene, så de kan genanvendes, men vi udbetaler ikke pant for dem.
  • Luk sækken med en strip og scan QR-kode midt på sækken med Vores Pant så snart en sæk er fyldt, så vi kan følge jeres mængder.
  • Når I får besked i appen om afhentning, så stil sækkene frem, så de er klar til chaufføren. Sækkene skal placeres på gadeplan, rampe eller trappe (højst fem trin) eller umiddelbart i nærheden af (vare-)elevator. 
  • Mangler I fleres sække og strips eller pantbokse, kan I nemt bestille dem appen. Her finder I priser og betingelser.
Se filmen:
With English subtitles:
Sådan pakkes foldekar
  • Saml foldekar ved at løfte de fire sider op og klik dem på plads.
  • Foldekarret er kun til glasflasker med dansk pantmærke. Vin- og spiritusflasker må ikke komme i karret.
  • Husk altid at have låg på foldekarret, hvis det står under åben himmel, så der ikke kommer vand i karret.
  • Når foldekarret er fyldt til 5 cm under kanten, lægger I låg på og lukker det til med en strip i hvert hjørne. Herefter scanner I stregkoden med Vores pant. Stregkoden findes på enden af karret.
  • Når I får besked i appen om afhentning, så stil foldekarrene frem, så de er klar til chaufføren. I må max stille to kar oven på hinanden.
Se filmen:
With English subtitles:
Sådan gør I panten klar til vores besøg

Når I kender afhentningsdagen via den notifikation, som I får i appen, skal I stille jeres sække og/eller foldekar klar til chaufføren:

  • Sække skal placeres på gadeplan, rampe eller trappe (højst fem trin) eller i umiddelbar nærheden af (vare-)elevator.
  • Foldekar skal stå som aftalt og der skal være fast underlag (asfalt eller fliser) fra vejen og hen til karrets placering, så chaufføren kan komme til med sin palleløfter.
  • Er der gået hul i en sæk, så ompak den i en ny. Husk dog, at slette den gamle sæk i appen og scan den nye. 

Sådan bruges Vores Pant

Se vores lille film, som forklarer hvordan I bruger Vores Pant i hverdagen, så vi kan sikre, at I automatisk får hentet jeres pant, når I har nået det aftalte bookingpunkt.

Spørgsmål og svar

Hvor finder vi vores kundenummer?

Det finder I på jeres seneste faktura, men har I ikke den, så kontakt os på kundeservice@dansk-retursystem.dk eller 43 32 32 32 + tast 1, så hjælper vi dig., men hav gerne jeres CVR-nummer klar.

Hvorfor skal vi scanne hver gang, vi har en fyldt en sæk eller et foldekar?

Det skal I, så vi kan følge jeres pantmængder, så vi bedre kan planlægge den mest optimale afhentningsrute til fordel for jer, os og miljøet. Herved slipper I også for at bestille afhentning, da det sker helt automatisk.

Kan vi ikke bare ringe, når vi ønsker at få hentet vores pant?

Som udgangspunkt nej, da I med Vores Pant sikres en bedre optimering af vores ruteplanlægning, da vi løbende kan følge jeres pantmængder. Det er derfor vigtigt, at I altid scanner sække og/eller foldekar så snart de er fyldt. Når I har nået jeres aftalte bookingpunkt, igangsætter vi helt automatisk en afhentning.

Hvad gør vi, hvis vi ikke har fået bestilt nye sække og chaufføren er på vej til os?

Hvis en chauffør er på vej ud for at hente pant hos jer, så vil han godt kunne sælge en rulle sække eller to fra bilen. Er det ikke nok, så skal I bestille i appen.

Hvorfor kan vi ikke se, at vi har bestilt sække og strips i appen?

Så snart I har bestilt sække og strips i appen sendes der en ordrebekræftelse til den mail, som vi har registreret på jeres virksomhed. Men bestillingen kan først ses i appen, når vi planlægger afhentning hos jer.

Husk derfor, at give besked til de medarbejder, som også bruger appen, når du har bestilt sække og strips, så I ikke kommer til at bestille flere end I har brug for.

Hvorfor kan vi ikke se hvornår pengene er udbetalt i appen?

Når jeres sække og/eller foldekar forsvinder fra appen, så betyder det, at de er talt op og pengene er udbetalt. I modtager som altid en kreditnota pr. mail, som viser hvor mange penge I får udbetalt og hvornår de er til rådighed på jeres konto. Vi udbetaler penge to gange om måneden.

Kar, sække , øvrige materialer og leveringsbetingelser

Læs mere om produkter, priser og leveringsbetingelser for bl.a. kar og sække til opbevaring af pant.

 Læs mere

Kom med ind bag flaskeautomaten

Hver dag panter danskerne over fem mio. flasker og dåser, og måske har du stået der ved flaskeautomaten og spekuleret på, hvad der sker på den anden side?
Vi har lavet en film om flaskens rejse. Det er sådan set samme rejse for dåser, for det handler om, at hver gang du panter, sørger vi for, at din pant bliver indsamlet og sorteret, så materialer kan blive genanvendt til nye flasker og dåser.
I Danmark er vi blandt verdens bedste til at pante. 93% af alle flasker og dåser kommer retur og kvaliteten i materialerne er i top.

Pantheltinden Karen

Karen Sohne Hansen fra Fyn har gjort pantindsamling til en fast del af sin hverdag. Det startede som en simpel aktivitet, hvor hun brugte omkring en time hver dag på at samle flasker og dåser. Men som tiden gik, udviklede projektet sig, og hun begyndte at undersøge nye metoder til at optimere sin pantindsamling.

We Pant A Lot

Hvad blærer du dig med? Grøn energi. Hygge. Og pant! Vi elsker at blære os med det, vi er gode til – og det er vi til at pante. Mød her en række dansker fortælle hvad de er stolte af.

93
Returprocent
Returprocent

Hvad er du stolt af?

Vi har spurgt en række danskere, hvad de er stolte af. Pantsystemet er i top 10 og med god grund. Hver dag afleverer vi over 5 millioner tomme flasker og dåser, som kan blive genanvendt til nye.

Hvad sker der egentlig med din flaske?

Du kender det sikkert: Du panter dine flasker og dåser, hører ‘crusjh’-lyden fra flaskeautomaten og tænker, “gad vide hvad der egentligt sker på den anden side af flaskeautomaten?” Det kan du får svar på i filmen her.

Karen Sohne Hansen

Fra pant til profit – en bæredygtig rejse mod en million

Karen Sohne Hansen fra Fyn har gjort pantindsamling til en fast del af sin hverdag. Det startede som en simpel aktivitet, hvor hun brugte omkring en time hver dag på at samle flasker og dåser. Men som tiden gik, udviklede projektet sig, og hun begyndte at undersøge nye metoder til at optimere sin pantindsamling.

Flaskepant

Har du en pantastisk historie, som du vil dele med os?

Der findes mange pantastiske historier i hele landet, der gør os danskere stolte. Nogle samler ind til en nær ven, opfylder en drøm, skaffer lidt ekstra til ferien eller støtter en humanitær sag. Andre rydder op i naturen ved at samle både pant og affald. Uanset årsagen, er der ofte en pantastisk historie bag. En historie, som vi håber, du vil dele med os, så vi kan dele den med endnu flere.

pantmærke

Har du spørgsmål om pant?

Vi har samlet nogle af de spørgsmål, vi oftest bliver stillet. Hvis du ikke finder svar på dit spørgsmål her, er du altid velkommen til at kontakte os.  

World Cleanup Day

Er du god til at samle pant?

Vi er blandt verdens bedste til at pante med en returprocent på hele 92%. Ikke mindre end 5 millioner flasker og dåser kommer daglig igennem pantsystemet. Og det er vi rigtig stolte af. Men hvor god er du til at samle pant? 

Pantning i Odense

Prøv en pantstation

Pantstationer er en ny måde at aflevere flasker og dåser på. Hurtigt og let – og særlig interessant, hvis du har store mængder. I dag har vi pantstationer fordelt over hele landet. 

Trash Talk undersøger værdien af pant

Thomas Dambo, skaberen bag de berømte trolde, holdt sommerfest for sine medarbejdere – og det resulterede i en masse pant! Som en mand, der brænder for genbrug og bæredygtighed, stillede Thomas sig selv spørgsmålet: Hvad sker der egentlig med de flasker og dåser, vi panter?

Det har han undersøgt i et afsnit af Trash Talk. Her følger han panten fra sommerfesten, via flaskeautomaten til vores fabrik, hvor flasker og dåser bliver sorteret og sendt til genanvendelse.

Jette Møller Hansen samler affald og pant på sine daglige gåture
Jette Møller Hansen samler affald og pant på sine daglige gåture

Fra pant til LEGO

For Jette Møller Hansen fra Esbjerg har de daglige gåture gjort en stor forskel i hendes liv. Det startede som en måde at holde sig i gang på efter en længere sygdomsperiode, men med tiden udviklede gåturene sig til en vigtig mission: at hjælpe miljøet ved at samle affald og tomme flaske og dåser. Pantpengene bruges til LEGO, som er Jettes store hobby.

Pantsystemet som udvidet producentansvar

I Danmark har vi haft pant på øl og sodavand i mange år, og der er løbende kommet pant på flere produkter som fx kildevand, iste, juice og saft. Pantsystemet er det eneste udvidet producentansvar for emballager i Danmark, men i 2025 får systemet følgeskab af producentansvar for alle andre emballager.

I 2025 skal alle emballager i EU være omfattet af en producentansvarsordning. Det indebærer blandt andet, at producenterne skal betale for at håndtere emballagerne, når de bliver til affald, ligesom det sker i pantsystemet i dag, hvor flasker og dåser genanvendes eller genbruges. 

Hvorfor kommer der udvidet producentansvar for alle emballager? 

Det udvidede producentansvar udspringer af EU’s emballagedirektiv og træder i kraft i 2025. Baggrunden er EU’s ønske om at mindske affald i naturen. Derfor får producenterne af emballager ansvar for, at deres emballager bliver indsamlet efter brug og enten genbrugt eller genanvendt. Det giver incitament til, at emballagerne designes, så de er lettere at genbruge eller genanvende. Producenterne skal finansiere affaldshåndteringen, så jo nemmere et produkt er at genanvende, jo billigere er det også for producenten. 

 
Hvad betyder det for pantsystemet? 

For producenter af drikkevarer i pantsystemet varetager Dansk Retursystem allerede det udvidede producentansvar. Her betaler producenterne et gebyr, som dækker udgifterne til håndteringen gennem pantsystemet modregnet den værdi, vi får for materialerne. Fordi pantsystemet er så effektivt og materialerne af så høj kvalitet, er det gebyr meget lavt og for nogle emballagetyper på 0. Læs mere om: Det starter med det gode design.

I Danmark er pantsystemet derfor også en inspirationskilde for kommende producentansvar for alle andre emballager. Blandt andet når det gælder håndtering af data og udvikling af cirkulær økonomiske tillægsgebyrer.  

Kollektivordninger til udvidet producentansvar 

Producenter af emballager udenfor pantsystemet kan enten oprette deres egen returordning eller være med i en kollektivordning, som varetager producentansvaret. På nuværende tidspunkt er en række brancheforeninger gået sammen om at etablere kollektivordningen VANA. Desuden udvider det eksisterende producentansvar for elektronik og batterier Elretur med en kollektivordning for emballager. 

Historien bag pantsystemet 

Dansk Retursystem har været et udvidet producentansvar for flasker og dåser i mere end 20 år, mens danskernes pantvaner går langt længere tilbage. Du kan læse hele vores historie her

Til gavn for miljø og klima

Det danske pantsystem er til gavn for både miljø og klima. Ved at genanvende flasker og dåser sparer vi på jordens ressourcer, og samtidig sparer det for udledning af CO2 når vi genanvender i stedet for at producere fra nyt. Sidste år sparede pantsystemet for udledningen af 234.000 tons CO2. Dermed bidrager pantsystemet til klima-og miljøindsatsen, men vi arbejder også løbende på at reducere negative miljø- og klimaeffekter fra egen drift, bl.a. via CO2-reducerende tiltag, fokus på miljømærkede indkøb og biodiversitet. 

Dansk Retursystem har to el-biler i dag og vil løbende indfase nye el-biler, så vi kan nå vores mål om at blive CO2-driftneutral i 2030.
CO2-neutral i 2030 

Vi har et mål om løbende at reducere vores CO2-udledning, så vi i 2030 er helt CO2-driftsneural. Vores største CO2-udledning er fra transportområdet, når vores lastbiler kører ud til vores mange kunder og henter flasker og dåser, som køres til en af vores to fabrikker til sortering, inden materialerne sendes til genanvendelse. Vi har to indsamlingsbiler på el, men det har ikke været muligt at erstatte hele vognparken med el-lastbiler endnu, da markedet for el-lastbiler først nu kan matche vores kørselsbehov. Derfor arbejder vi en vognparkstrategi, der løbende skal indfase nye el-lastbiler, så vi samtidig kan tilpasse vores indsamlingsmønster til bilernes behov for opladning uden at gå på kompromis med effektivitet og service overfor vores kunder. 

Læs mere om vores CSR-mål.

Dåserne tager toget 

En anden måde at reducere CO2 på er ved at sende de sorterede materialer til genanvendelse med tog i stedet for vejtransport. På nuværende tidspunkt sender vi aluminium til genanvendelse fra vores fabrik i Høje Taastrup med tog. Vi planlægger at gøre det samme fra 2025 fra vores nye fabrik i Fredericia.  

Den samlede CO2-udledning var i 2024 knap 1 % højere end i 2019, men målt pr. emballage er udledningen reduceret med 32 % i samme periode.

Meget få dåser i naturen 

Dansk Retursystem har fået kortlagt, hvor mange flasker og dåser med pant, der bliver til henkastet affald. Kortlægningen foretages af Hold Danmark Rent, og den viser, at der ligger meget få dåser og flasker med pant i naturen. Faktisk udgør pant under 0,35 % (0,48 % i 2022) af affald i naturen. Kortlægningen understreger, at vi er rigtig gode til at pante i Danmark, hvilket også kommer til udtryk ved, at hele 92 % af alle flasker og dåser med pant kommer retur og bliver genanvendt i pantsystemet.