Flaskeautomater og komprimatorer
Læs mere om produkterne og priserne på flaskeautomater og komprimatorer.
Har I brug for en flaskeautomat?
Er I en butik, som har behov for en flaskeautomat fordi I har rigtig mange flasker og dåser, skal I selv anskaffe den hos en leverandør af flaskeautomater. I Dansk Retursystem vejleder vi altid gerne om hvilke krav, den skal leve op til.
Hvad er en komprimator?
En komprimator kan være relevant, hvis I har en flaskeautomat og modtager mange flasker og dåser. Den maser plastikflasker og dåser med det samme, så de fylder mindst muligt. En komprimator kan ikke bruges til glasflasker.
Lej en komprimator
I kan leje en komprimator af Dansk Retursystem, men for at kunne leje en komprimator skal I have:
- plads til en komprimator i jeres flaskerum
- plads til at opbevare fyldte kar indendørs eller i aflåst gård
- mindst 50.000 plastikflasker og dåser om året.
I betaler en månedlig leje for en komprimator. Lejen afhænger af hvor mange plastikflasker og dåser I årligt modtager.
Årlig mængde* | Månedlig komprimatorleje 2025 | Månedlig komprimatorleje 2024 |
Mere end 110.000 | 0 kr. /mdr. | 0 kr. /mdr. |
100.000 – 110.000 | 0 kr. /mdr. | 700 kr. /mdr. |
75.000 – 100.000 | 950 kr. /mdr. | 950 kr. /mdr. |
50.000 – 75.000 | 1.000 kr. /mdr. | 1.000 kr. /mdr. |
Når I lejer en komprimator får I automatisk fri service af komprimatoren samt teknisk support via telefon, hvis der opstår fejl med teknikken.
Køb egen komprimator
Hvis I ikke ønsker at leje en komprimator hos Dansk Retursystem, kan I vælge selv at købe en. Følgende komprimatorer er godkendt til brug på det danske marked:
Returautomat med indbygget komprimator:
- Tomra T70
- Tomra T70 Trisort
- Tomra T90
Komprimator:
- Tomra EasyPac
- Tomra MultiPac
Køber I en af ovenstående komprimatorer, vil I automatisk blive kompenseret fra det øjeblik, hvor udstyret er i drift. Ved ønske om mere end én komprimator pr. returautomat skal I kontakte os om tilskudsmulighederne. Se satser for investerings- og servicegodtgørelse nedenfor.
Investeringsgodtgørelse for egen komprimator
I kan kompenseres med det vi kalder investeringsgodtgørelse i max. 6 år regnet fra ibrugtagning af udstyret, når I selv har indkøbt og installeret komprimator. I kan maksimalt blive kompenseret for op til 110.000 emballager i 2025 og kompensationen udgør 16,1 øre pr. emballage*. Hvis I ikke er startet fra årsskiftet med godtgørelse, men først senere på året er grænseværdien beregnet ud fra den resterende periode af året.
Ved køb af brugt udstyr
Er udstyret købt brugt og er det under 6 år gammelt, kan I også få godtgørelse. Fx er udstyret 4 år gammelt ved køb, kan I få investeringsgodtgørelse for 2 år.
*Kun emballager, der har det danske pantmærke.
Servicegodtgørelse ved egen komprimator
Fra 2025 kan I blive kompenseret med servicegodtgørelse for alle modtagne emballager* om året, idet loftet er fjernet. Kompensationen udgør 1 øre pr. emballage* og følger kalenderåret.
*Kun emballager, der har det danske pantmærke.
Depositum for komprimatorkar
Uanset om I har lejet eller køber egen komprimator, betaler I 1.200 kr. plus moms i depositum pr. komprimatorkar, som I får leveret. Depositum tilbagebetales, når I ikke længere har brug for karrene.
Hvilken løsning skal I vælge?
Mindre steder: Vælg sække og/eller kar
Butikker, tankstationer, restauranter, caféer, kroer, hoteller, takeaway-steder, kontorer og lignende har ofte ikke så store mængder tomme flasker og dåser. Derfor er den bedste løsning, at opbevare de tomme flasker og dåser i sække og foldekar, indtil vi henter dem.
Supermarkeder: Vælg flaskeautomat og evt. komprimator
Flaskeautomater gør det muligt at tælle og opbevare store mængder tomme flasker og dåser. De fleste store købmandsbutikker og supermarkedskæder vælger denne løsning. Hvis I får over 50.000 tomme emballager retur om året, kan I vælge at supplere med en komprimator, så de mases på stedet og dermed fylder mindre.