På vej mod 36 nye pantstationer i 2025

Om pant
artikel
2. juni 2021

Nye pantstationer skal gøre det lettere at pante i hele landet 

Det er vores ambition, at det skal være let at komme af med sin pant, også når man har store mængder, så vi kan få endnu mere retur gennem pantsystemet.

Vi vil de kommende år bygge et netværk af pantstationer i hele landet og gøre det let for alle at komme af med pant. I første omgang bygges de eksisterende pantstationer om og nye kommer til, så i alt 36 pantstationer i 2025 står klar til at tage imod store mængder pant hurtigt og enkelt. På sigt kan der komme endnu flere fx i forbindelse med landets genbrugspladser. 

Det skal være nemt at pante, og her spiller pantstationerne en stor rolle. Vi har en ambition om, at 20% af alle flasker og dåser i fremtiden kommer retur gennem et nyt netværk af pantstationer i hele landet. I dag er der 13 pantstationer, men allerede i 2025 vil 36 pantstationer rundt om i landet være klar til at tage imod danskernes pant.  

”Det er vores ambition, at det skal være let at komme af med sin pant, også når man har store mængder, så vi kan få endnu mere retur gennem pantsystemet. Derfor vil vi bygge et netværk af pantstationer i hele landet, der matcher forbrugernes adfærd – også i fremtiden”, siger Dansk Retursystems administrerende direktør Lars Krejberg Petersen. 

Også pant på genbrugspladsen 

Målet er at gøre pantsystemet endnu mere bæredygtigt og få flere flasker og dåser genanvendt. På længere sigt kan netværket udbygges yderligere, hvis interessen for pantstationerne fortsætter, og vi ser gerne, at pantstationerne bygges i forbindelse med landets genbrugspladser. Erfaringerne fra de nuværende fem pantstationer, der ligger i forbindelse med en genbrugsplads, er nemlig rigtig gode:  

”De pantstationer, der ligger ved en genbrugsplads, har haft den største succes. Det giver god mening for brugerne at komme af med store mængder pantemballager, når man alligevel skal på genbrugspladsen med sit haveaffald, malingrester eller gamle fjernsyn. Mange forbinder det at pante med indkøbssituationen, men vi vil gerne give endnu en mulighed, så man også kan aflevere pant, når man afleverer affald til genbrug”, siger Lars Krejberg Petersen. 

Hælder flasker og dåser direkte i maskinen 

I en pantstation hælder man tomme flasker og dåser direkte i en maskine, der tæller panten og udbetaler pengene med det samme. På den måde kan man let og hurtigt komme af med store mængder pant. 

Tilbage i 2015 blev de første pantstationer bygget for at teste, om der overhovedet var interesse for at aflevere meget pant på én gang. Efter en rolig start fik danskerne øjnene op for pantstationerne, og under corona nærmest eksploderede interessen med en stigning på 40-60 procent i 2020 i forhold til året før. Det har givet lange køer ved pantstationerne, og de ældre modeller, hvor man bruger en særlig pantsæk, bliver nu hurtigt fyldte – til stor frustration for de trofaste pantstationsbrugere, der har set fidusen i at kunne aflevere meget pant på én gang. 

”Vi er nærmest blevet væltet af interessen for pantstationerne, og jeg vil gerne beklage til dem, der er kørt forgæves for at komme af med deres pant. Vi har løst det, så godt vi kunne, mens vi arbejdede på højtryk på udviklingen af pantstationerne. En pantstation er nemlig ikke en hyldevare, det er noget, der tager tid at udvikle og teste, så den passer til danske forbrugeres behov, men nu har vi en løsning klar”, siger Lars Krejberg Petersen. 

Corona har ændret pantadfærd 

Den store interesse for pantstationerne har været med til at sætte yderligere skub i vores planer om et landsdækkende netværk af pantstationer. Derfor er planen nu at bygge de eksisterende pantstationer om til en ny model, der kan rumme langt mere, samtidig med at der løbende bygges nye pantstationer, så der i alt er 36 i 2025. Det vil også tage presset fra de nuværende pantstationer, at der bliver flere at vælge mellem. 

”Danskernes forbrugsvaner og pantadfærd ændrede sig under corona, og vi skal ændre os med den. Derfor har vi testet forskellige modeller af pantstationer og lyttet til brugerne for at finde de bedste løsninger, både i forhold til effektivitet, rentabilitet, bæredygtighed og forbrugertilfredshed”, siger Lars Krejberg Petersen.  

Verdens bedste pantsystem 

I forvejen har Danmark et af verdens bedste pantsystemer, hvor 92% af alle flasker og dåser kommer retur. Hos Dansk Retursystem bliver flasker og dåser indsamlet og sorteret, og materialerne solgt til genanvendelse. Sidste år kom der 1,7 mia. flasker og dåser retur, og det sparede kloden for udledning af 178.000 tons CO2. 

Den første pantstation, der ombygges, er Kalundborg. Her er ombygningen i gang, og siden følger Helsingør. Tidligere er pantstationerne i Høje Taastrup og Slagelse bygget om, ligesom der i 2020 åbnede en ny pantstation i Rødovre. 

Fakta: Sådan fungerer de nye pantstationer

  • Du hælder flasker og dåser ned i en tragt i maskinen.  
  • Maskinen optæller panten og udbetaler pengene på dit Dankort indenfor en bankdag. 
  • Flasker og dåser komprimeres så de fylder mindre, når de transporteres videre til genanvendelse.