Join2Recycle

Join2Recycle

Join2Recycle er et plug and play-koncept, som hjælper med at få sorteret flasker og dåser fra andet affald, så de kan pantes og genanvendes til nye. Udover klimagevinsten er der også en gevinst i at få synliggjort de mange penge, som det hurtigt bliver til, når flasker og dåser faktisk bliver pantet. Penge der kan komme eleverne til gode eller gå til et godt formål.

Pantsæk
Kenn Fonager, leder på SEA – Sportsefterskolen Aabybro

Nu kan I sætte skub i den bæredygtige agenda

Kender I det, at der på skolen ligger tomme dåser og flasker på steder, hvor de ikke hører til. Vi har gennem de seneste år samlet erfaringer fra flere uddannelsesinstitutioner, som har haft succes med at finde nye metoder og løsninger. De nudger eleverne til at blive mere miljøbevidste, samtidig med, at der bliver samlet penge ind, som ellers ville være gået tabt. Penge, nogle skoler giver videre til NGO’er eller kommer eleverne til gode fx til sociale arrangementer. 

Unge er miljøbevidste… men også magelige 
Selv om unge mennesker er meget miljøbevidste, er de også magelige: Undersøgelserne viser nemlig, at 15-30-årige er mere tilbøjelige end andre aldersgrupper til at smide panten i skraldespanden eller stille den tilfældigt på gaden. Således blev der fx fundet pantflasker i hele 55% af skraldespandene på en række sjællandske uddannelsesinstitutioner. 

Flere uddannelsesinstitutioner vil gerne recycle
Hver måned modtager vi henvendelser fra bl.a. efterskoler og gymnasier, som også oplever problemet med pant på skolen, der havner i skraldespandene med andet affald. Det problem kan vi nu afhjælpe via vores koncept Join2Recycle, som er helt gratis for skoler og uddannelsesinstitutioner at være med i, men det kræver selvfølgelig også en indsats fra eleverne side.

“Vi var frustrerede over, at vi havde en del pant i skraldespandene på skolen, og eleverne virkede ligeglade. Derfor bakkede skolen op om Dansk Retursystems initiativ Join2Recycle, og det har allerede vist sig at være en succes. De første 7 uger havde vi allerede samlet pant for hele 4.000 kr. på skolen. Pant som ellers kunne være havnet i skraldespanden”, fortæller Kenn Fonager, leder på SEA – Sportsefterskolen Aabybro.

Bestil en gratis startpakke

Sådan kommer I i gang

  • Find en eller flere ansvarlige på skolen/i foreningen, som bliver pantambassadør fx et miljø- eller bæredygtighedsudvalg og tilmeld jer Join2Recycle
  • Vælg et formål, som panten skal gå til og opsæt indsamlingsbokse/pantpiktogrammer og plakater i jeres fællesområder og kommuniker om indsamlingen til jeres venner, så alle ved I samler ind
  • Tøm og aflever de tomme flasker og dåser på en pantstation eller i nærmeste flaskeautomat. Måske I har en kantine, som har afhentningsaftale med os, som I kan samarbejde med eller måske I har valgt en NGO, som kan hente panten hos jer?  
  • Brug pengene på noget sjovt eller til et godt formål. 

Seje unge slog rekord i Danmarks Pantindsamling

Den 3. februar 2024 løb Danmarks Indsamling store TV-show over skærmen og forud for denne dag havde mere en 20.000 elever fra efterskoler, friskoler, frie fagskoler og gymnasier samlet pant ind til fordel for verdens sultne børn. Det blev til mere end 612.000 kr. , som nu kommer underernæret børn til gode – samtidig med, at de har passet på vores klima og miljø ved at pante deres tomme flasker og dåser. Måske I også vil være med i Danmarks Pantindsamling næste år og gøre en forskel?

Stemmeboks

Få de gode ideer til alternative indsamlingsløsninger

Her kan du få inspiration til alt fra pant-stemmebokse til basketballnet. Det kan være en oplagt aktivitet, at bygge sine egne indsamlingsløsninger til panten – fx i en projektuge, hvor der er fokus på bæredygtighed. Klik på det orange plus og se nogle af de kreative løsninger.

Få eleverne til at stemme
Afstemning om månedens formål

På Nørre Aaby efterskole havde de i 2019 bygget en pantstemmeboks ud af et skab. Den afstemning, som fik flest flasker og dåser vandt den samlede donation. Brug gerne idéen hos jer …

Udnyt jeres eksisterende affaldsspande
Dragør Golfklub er kreative

To huller, to kasser og en hylde det var, hvad der skulle til i Dragør Golfklub. De oplevede, at panten havnede i restaffald og satte derfor ind med denne meget effektive løsning på deres eksisterende skraldespande. Brug gerne idéen hos jer …

Byggemand Bob
Set på en klub

Med nogle brædder, et hul til flasker og dåser og lidt maling, kan man få skabt en helt unik pant ‘automat’.

Kan eleverne ramme plet?
Pant gennem basketnet

Aqua d’Or deltog i september 2021 i DHL-stafetten og havde taget deres pantboks med til medarbejdernes pant. Med en roll-up og et basketnet fik de gjort det til en sport at pante. Brug gerne idéen hos jer …

519.274 gode gerninger – også for klimaet i 2023

Danmarks Indsamling, som repræsenterer 12 humanitære organisationer, som sammen med Danmarks Radio hvert år går sammen for at samle ind penge ind og dermed hjælpe mennesker i nogle af verdens fattigste lande – rakte i år ud til os pga. vores Join2Recycle-koncept. Kunne vi sammen få bl.a. efterskoler, friskoler og højskoler til at samle pant ind til verdens sårbare børn i januar? Ja, det har de unge vist tydeligt bevist var muligt. De fik samlet pant ind for hele 519.274 kr. Det er helt fantastisk – ikke mindst for verdens sårbare børn, men også for klimaet.

Hent Inspiration

Vi har samlet en række elementer, så I nemt kan få jeres elever med ombord i Join2Recycle.

Lad Join2Recycle brede sig!

Her er nogle tekster, ikoner mm., som I frit kan downloade og benytte. I kan lade jer inspirere eller bruge dem, som de er, så eleverne på jeres skole griber budskabet. Hvis I benytter Lectio eller Viggo kan det være kanalen til at fortælle alle elever, hvad Join2Recycle er og hvad pengene skal gå til på jeres skole. Hvis I har en Instagram-profil, kan I også lægge noget op der. Download det, der passer til jer.

Mailtekst til fx Lectio eller Viggo

Tekster til de sociale medier

Badges til frit brug

FN’s verdensmål

Når I deltager i Join2Recycle vil jeres skole automatisk tage del i FN’s verdensmål – især verdensmål 12 ”Ansvarligt forbrug og produktion” og verdensmål 13 ”Klimaindsats”. Præcis som vi gør det i Dansk Retursystem ved hver dag at sørge for, at genanvende hele Danmarks flasker og dåser, så forbrug og produktion af emballager er ansvarligt og til gavn for klimaet.  

Har I spørgsmål til Join2Recycle?

I kan altid kontakte os, hvis I har spørgsmål til projektet, gode idéer, som I gerne vil dele eller noget helt tredje. Vi er klar med svar på join2recycle@pant.dk