Når udvidet producentansvar løftes via pant

Det er godt, at Dansk Retursystem varetager det udvidede producentansvar for os”

Jens Reimer, To Øl

Se videoen ‘Når udvidet producentansvar løftes via pant med Jens Reimer, To Øl og Heidi Schütt Larsen, Dansk Retursystem

Cirkulær økonomi

I Danmark har vi allerede et udvidet producentansvar på drikkevareemballager i pantsystemet. Gennem 20 år har Dansk Retursystem indsamlet flasker og dåser med pant og sørget for, at materialerne blev genanvendt. Det er også grunden til, at mange andre lande kigger mod Danmark i forbindelse med EU-direktivet om udvidet producentansvar.

Det er ikke alle EU-lande, der har et producentansvarssystem for drikkevareemballager som det danske pant- og retursystem. Eller for andre emballagetyper for den sags skyld. Resultatet er, at alt for meget plastikaffald og emballage i dag havner i forbrændingsanlæg eller naturen. Det er spild af ressourcer og en trussel mod vores klima og miljø. Derfor vil EU sikre, at langt mere emballage bliver indsamlet og genanvendt.

Det udvidede producentansvar skal derfor motivere producenterne til at reducere deres materialeforbrug og til at designe mere cirkulære emballager. Den dialog har Dansk Retursystem kontinuerligt med de 1.637 bryggerier og producenter, der har pantmærkede produkter og brands så som To Øl.

De næsten 55.000 pantmærkede flasker og dåser, der er tilmeldt hos Dansk Retursystem, er inden de kom på markedet vurderet i forhold til hvor cirkulær økonomisk de er, da der betales gebyrer derefter. Dvs. at jo mere cirkulær økonomisk emballagen er, jo mindre er gebyret for at få den genanvendt i systemet. Faktisk er det lykkedes at få gebyrer for flasker og dåser helt ned på 0 øre og det er dermed lykkedes at gøre pantsystemet 100% cirkulært økonomisk.

Som bryggeri og producent i retursystemet er der mulighed for at få rådgivning om, hvordan man bedst optimere sine emballager til at være cirkulær økonomiske og ligeledes at få adgang til den gebyrsimulator som findes på Dansk Retursystems udbyderportal. På den måde er samarbejdet mellem bryggerier, producenter og Dansk Retursystem med til at løfte det udvidede producentansvar.