Når udvidet producentansvar løftes via pant

Det er godt, at Dansk Retursystem varetager det udvidede producentansvar for os”

Jens Reimer, To Øl

Se videoen ‘Når udvidet producentansvar løftes via pant med Jens Reimer, To Øl og Heidi Schütt Larsen, Dansk Retursystem

Cirkulær økonomi

I Danmark har vi allerede et udvidet producentansvar på drikkevareemballager i pantsystemet. I mere end 20 år har Dansk Retursystem indsamlet flasker og dåser med pant og sørget for, at materialerne blev genanvendt. Det er også grunden til, at mange andre lande kigger mod Danmark i forbindelse med EU-direktivet om udvidet producentansvar.

Det er ikke alle EU-lande, der har et producentansvarssystem for drikkevareemballager som det danske pant- og retursystem. Eller for andre emballagetyper for den sags skyld. Resultatet er, at alt for meget plastikaffald og emballage i dag havner i forbrændingsanlæg eller naturen. Det er spild af ressourcer og en trussel mod vores klima og miljø. Derfor vil EU sikre, at langt mere emballage bliver indsamlet og genanvendt.

Det udvidede producentansvar skal derfor motivere producenterne til at reducere deres materialeforbrug og til at designe mere cirkulære emballager. Den dialog har Dansk Retursystem kontinuerligt med de over 1.600 bryggerier og producenter, der har pantmærkede produkter og brands så som To Øl.

De mere end 50.000 pantmærkede flasker og dåser, der er tilmeldt hos Dansk Retursystem, er inden de kom på markedet vurderet i forhold til hvor cirkulær økonomisk de er, da der betales gebyrer derefter. Dvs. at jo mere cirkulær økonomisk emballagen er, jo mindre er gebyret for at få den genanvendt i systemet. Faktisk er det lykkedes at få gebyrer for flasker og dåser helt ned på 0 øre og det er dermed lykkedes at gøre pantsystemet 100% cirkulært økonomisk.

Som bryggeri og producent i retursystemet er der mulighed for at få rådgivning om, hvordan man bedst optimere sine emballager til at være cirkulær økonomiske og ligeledes at få adgang til den gebyrsimulator som findes på Dansk Retursystems udbyderportal. På den måde er samarbejdet mellem bryggerier, producenter og Dansk Retursystem med til at løfte det udvidede producentansvar.

En god arbejdsplads

Helle Psilander HR-direktør
Chef for People & Culture, Helle Psilander

Jeg er meget glad for resultatet, for det viser, at vi er en virksomhed med rigtig høj arbejdsglæde og et tydeligt formål.”

Se ledige stillinger

Vi er Great Place To Work certificeret – igen

I 2021 blev Dansk Retursystem certificeret som en god arbejdsplads første gang gennem Great Place to Work. Siden er vi blevet recertificerede to gange og hvert år gået frem.

I Dansk Retursystem er det vigtigt, at alle medarbejdere er glade for at gå på arbejde, og derfor har certificeringen også stor værdi for os som arbejdsplads.

89% tilfredshed

Hele 89% af vores medarbejdere mener, at Dansk Retursystem overordnet set er et rigtigt godt sted at være. Særligt højt ligger vi i forhold til måden vi bidrager til samfundet på og at man kan være sig selv på arbejdspladsen.

Chef for People & Culture, Helle Psilander siger: ”Jeg er meget glad for resultatet, for det viser, at vi er en virksomhed med rigtig høj arbejdsglæde og et tydeligt formål. Vi er en virksomhed, der gennem genanvendelse af dåser og flasker med pant gør en forskel for klima og miljø, og tallene viser, vores medarbejderne oplever, at de gør en forskel, når de går på arbejde hos os og derigennem bidrager til samfundet. Og det er vi rigtig stolte af.”

Great Place To Work

Hvad er Great Place To Work?

Great Place to Work er en global analysevirksomhed, der har specialiseret sig i udvikling og certificering af arbejdspladser og kulturer, baseret på medarbejderundersøgelser og kulturprofiler. Hvert år udfører Great Place to Work medarbejderundersøgelser for mere end 10.000 arbejdspladser.

Læs mere om Great Place to Work her