Pant-piktogrammer til affaldssortering

Vi har udviklet pant-piktogrammer, som nu er blevet en del af det officielle piktogramsystem til affaldssortering

Pant har fået sit eget piktogram til affaldssortering

Nu bliver det lettere at sortere en sodavandsflaske eller en dåseøl med pant i den rigtige spand. Vi har udviklet pant-piktogrammer, som nu er blevet en del af det officielle piktogramsystem til affaldssortering, og dermed kan sættes på de beholdere, der indsamles pant i.

Alle kommuner har allerede taget piktogramsystemet fra Dansk Affaldsforening i brug, og med affaldsbekendtgørelsen blev det gjort obligatorisk at mærke affaldsbeholdere til husholdningsaffald og husholdningslignende erhvervsaffald med piktogrammerne. Derudover bruges piktogrammerne af mange virksomheder og på emballager, så det bliver nemmere for borgerne at sortere korrekt – og nu kan panten komme med i den sortering.

Sådan må pant-piktogrammerne benyttes

Piktogrammerne kan bruges af både kommuner, organisationer, privatpersoner og virksomheder. Det koster ikke noget at downloade piktogramfilerne, men du skal betale for tryk til fx klistermærker, skilte mv.

Pant-piktogrammerne kan bl.a. benyttes på beholdere for indsamling af pantbelagte flasker og dåser, som efterfølgende afleveres via en flaskeautomat, en pantstation eller via en erhvervsaftale med Dansk Retursystem.

Er I erhvervskunde i Dansk Retursystem og har en afhentningsaftale af pantsække med tomme flasker og dåser, anbefaler vi, at I benytter de pant-piktogrammer, som matcher den sortering, som panten skal afleveres i, så de undgår eftersortering før afhentning:

  • Glasflasker for sig
  • Plastikflasker og dåser sammen

Download pant-piktogrammer og brugervejledning

I 2022 kom der 2 mia. flasker og dåser retur, og det sparede for udledning af 223.000 tons CO2

Derfor er pant-piktogrammerne en god idé

Hvert år er der ca. 170 millioner dåser og flasker, der ikke bliver pantet. Her forsvinder de hen:

  • Den største del, nemlig 40 procent, forsvinder i de private hjem, hvor de bliver smidt ud – enten sammen med sorteret affald eller sammen med restaffaldet
  • De 30 procent forsvinder i erhvervsaffaldet – både fra butikkernes flaskerum, fra arbejdspladser, samt hoteller og restauranter, selv om de generelt har et velfungerende pantmaskineri
  • De 20 procent havner i skraldespande i det offentlige rum, fx parker og busstationer
  • De sidste 10 procent forsvinder andre steder hen. Heldigvis ser det ud til, at det kun er en meget lille del – under fem procent af den forsvundne pant, svarende til cirka 0,5 procent af den samlede mængde pant – der forsvinder i naturen.

Hver gang der afleveres flasker og dåser med pant i pantsystemet, så spares der råstoffer og energi, hvilket er godt for klima og miljø. Der bruges 95% mindre energi, når man fremstiller en dåse af genanvendt materiale frem for at producere en helt ny. Man sparer også råstoffer. Dåser er lavet af aluminium, og for at få et kilo aluminium skal man udvinde fire kilo af bjergarten bauxit. Det behøver man ikke, når man genanvender, og det er gode nyheder for økosystemet og vores fælles klima. 

Dansk Retursystem indsamler alle flasker og dåser med pant og sørger for, at materialet bliver genanvendt til nye flasker og dåser. I 2022 kom der 2 mia. flasker og dåser retur, og det sparede for udledning af 223.000 tons CO2.

Få adgang til det samlede piktogramsystem på Dansk Affaldsforenings hjemmeside

Se piktogrammerne her