Vi danskere elsker at prale af vores pantsystem… når vi er på ferie. Men hjemme? Der føles det ofte som en sur pligt. Det laver vi om på med denne miniserie om pant. We Pant A Lot er en serie, der finder stoltheden frem igen hos danskerne – for det er faktisk ret sejt at være en del af verdens bedste pantsystem. Og fordi danskerne er nogle af de bedste i verden til at pante!
Estimeret antal tomme flasker og dåser, der er pantet pr. dags dato i 2025
6 indsigter om danskernes pantvaner, som bliver misforstået
We Pant A Lot er baseret på indsigter fra analyser og undersøgelser udført af Behave Green, Yellow Umwelt og Dansk Retursystem, der har belyst danskernes pantvaner samt deres opfattelse af pant. Gennem disse undersøgelser er der identificeret seks centrale misforståelser, som serien adresserer og oplyser om.

“Det er jo bare én flaske“
De fleste smider ikke pant i naturen, men når pant havner i den forkerte affaldssortering, går værdifulde råstoffer tabt. Mange tænker ’det var bare den ene flaske’, men når vi alle gør det i ny og næ, så bliver det til mange.

Pant on the go
Mange køber en flasker eller dåse på farten, men når den så skal pantes, så opstår problemet. Mange er ikke opmærksomme på, at man kan aflevere pant i alle butikker og kiosker, hvor man kan købe drikkevarer. Faktisk er over 7.000 afleveringssteder, så det er nemt at komme af med sin flaske eller dåse på farten. Reglen er, at betaler du pant, kan du også få panten retur for din tomme flaske og dåse.

Unge synes, pant er pinligt
Undersøgelser viser, at unge synes, det er akavet eller pinligt at pante, fordi det forbindes med “fattig vibes” og dårlig lugt. Men vi ved også, at de unge går op i miljøet – og hvem vil ikke gerne være en miljøhelt?

Affaldssortering vs. pantsystemet
Nogen tror, at det er lige så godt at smide pant i affaldssorteringen, men så bliver materialerne brugt til noget helt andet. Når pant kommer i flaskeautomaten sikrer du, at materialerne bliver genanvendt til nye dåser og flasker. Det er genanvendelse på højeste niveau. Faktisk genanvendes 99,7 % til nye flasker og dåser i pantsystemet.

Forskellige sorteringsvaner i hjemmet
De fleste har deres eget system til at opbevare pant – alt efter om de bor i lejlighed eller hus. Men hvis man lige har ryddet op eller løber du tør for plads eller poser, så kommer panten ud af systemet. Det kan føre til fejlsorteret pant, der så ikke kommer retur i flaskeautomaten.

Krea-projekter kan ødelægge panten
DIY-projekter med flasker eller dåser – og TikTok-trends med at klemme dåserne – forhindrer genanvendelse og skader klima og miljø. En ødelagt flaske eller dåse kan flaskeautomaterne ikke aflæse og dermed kan materialerne ikke genanvendes på den bedste måde.
We Pant A Lot skal minde danskerne om, at hver gang vi panter, er vi med til at gøre en forskel. Det er noget, vi skal være stolte af.
Har du en pantastisk historie, som du vil dele med os?
Der findes mange pantastiske historier i hele landet, der gør os danskere stolte. Nogle samler ind til en nær ven, opfylder en drøm, skaffer lidt ekstra til ferien eller støtter en humanitær sag. Andre rydder op i naturen ved at samle både pant og affald. Uanset årsagen, er der ofte en pantastisk historie bag. En historie, som vi håber, du vil dele med os, så vi kan dele den med endnu flere.