Pantsystemet som udvidet producentansvar

I Danmark har vi haft pant på øl og sodavand i mange år, og der er løbende kommet pant på flere produkter som fx kildevand, iste, juice og saft. Pantsystemet er det eneste udvidet producentansvar for emballager i Danmark, men i 2025 får systemet følgeskab af producentansvar for alle andre emballager.

I 2025 skal alle emballager i EU være omfattet af en producentansvarsordning. Det indebærer blandt andet, at producenterne skal betale for at håndtere emballagerne, når de bliver til affald, ligesom det sker i pantsystemet i dag, hvor flasker og dåser genanvendes eller genbruges. 

Hvorfor kommer der udvidet producentansvar for alle emballager? 

Det udvidede producentansvar udspringer af EU’s emballagedirektiv og træder i kraft i 2025. Baggrunden er EU’s ønske om at mindske affald i naturen. Derfor får producenterne af emballager ansvar for, at deres emballager bliver indsamlet efter brug og enten genbrugt eller genanvendt. Det giver incitament til, at emballagerne designes, så de er lettere at genbruge eller genanvende. Producenterne skal finansiere affaldshåndteringen, så jo nemmere et produkt er at genanvende, jo billigere er det også for producenten. 

 
Hvad betyder det for pantsystemet? 

For producenter af drikkevarer i pantsystemet varetager Dansk Retursystem allerede det udvidede producentansvar. Her betaler producenterne et gebyr, som dækker udgifterne til håndteringen gennem pantsystemet modregnet den værdi, vi får for materialerne. Fordi pantsystemet er så effektivt og materialerne af så høj kvalitet, er det gebyr meget lavt og for nogle emballagetyper på 0. Læs mere om: Det starter med det gode design.

I Danmark er pantsystemet derfor også en inspirationskilde for kommende producentansvar for alle andre emballager. Blandt andet når det gælder håndtering af data og udvikling af cirkulær økonomiske tillægsgebyrer.  

Kollektivordninger til udvidet producentansvar 

Producenter af emballager udenfor pantsystemet kan enten oprette deres egen returordning eller være med i en kollektivordning, som varetager producentansvaret. På nuværende tidspunkt er en række brancheforeninger gået sammen om at etablere kollektivordningen VANA. Desuden udvider det eksisterende producentansvar for elektronik og batterier Elretur med en kollektivordning for emballager. 

Historien bag pantsystemet 

Dansk Retursystem har været et udvidet producentansvar for flasker og dåser i mere end 20 år, mens danskernes pantvaner går langt længere tilbage. Du kan læse hele vores historie her