Tema 5: Den uendelige historie

Tag med på mission, og skriv nye kapitler til den uendelige historie. Her på siden kan du lære, hvad lukkede kredsløb er, og hvorfor genanvendelse er nemt i hverdagen ved at læse teksten, se videoen og løse sjove aktiviteter.

Lær om lukkede kredsløb

Når du finder en gammel cykel, er din første tanke måske, at den bare skal smides ud. Eller også tænker du, at cyklen består af rigtig mange forskellige dele: Gummi, jern, aluminium, plastik. Så hvis den gamle cykel blev skilt helt ad, så kunne delene bruges igen til at lave en ny cykel. Eller et helt andet nyt produkt.

Nye ting ud af gamle

Flere og flere har fået øjnene op for, at det er en god idé at genanvende. Vi ser på affald med nye øjne og sorterer, genbruger og genanvender. Når vi kigger på plast, pap, papir, tøj og mobiler, ser vi værdi og ressourcer – akkurat som vi altid har set på olie og ædle metaller, som værdifulde ressourcer.

Materialerne består af råstoffer, og der bruges mange ressourcer til at lave materialer. Når man fx laver en cykel, bruger man blandt andet gummi, aluminium og plastik, som hver især er dannet af forskellige råstoffer. Når vi genanvender, bevarer vi Jordens ressourcer i et lukket kredsløb. Samtidig sparer vi energi og mindsker udledning af CO2, fordi det ofte koster mindre energi at genanvende ting end at starte forfra hver gang.

Køb, brug og smid væk

Hver eneste dansker producerer ca. 668 kilo affald om året, fordi vi køber mange nye produkter, som vi smider ud igen, når vi er færdige med at bruge dem. Det hedder lineær økonomi, når virksomheder fremstiller produkter, som vi køber og smider ud. Lineær økonomi har i årtier været en succesfuld måde at drive forretning på, fordi det var nemt at lave nyt – der var masser af råstoffer at tage af, og råstofferne var tilmed billige. Når en ting gik i stykker, købte vi bare noget nyt.

Eller køb, genanvend og køb igen

En anden model går ud på at designe vores ting, så mindst muligt går til spilde, når produktet ”dør”. Det kaldes cirkulær økonomi og betyder, at alle råstofferne ”genopstår” som nye. I cirkulær økonomi gælder det om at genanvende, genbruge, reparere og bruge materialerne igen i stedet for at smide dem ud.

I Danmark er der pant på flasker og dåser. Det betyder, at de fleste bliver afleveret i flaskeautomaten i stedet for at blive smidt ud. Værdien bevares! Pantsystemet er et godt eksempel på cirkulær økonomi. Når du afleverer flasker og dåser i flaskeautomaten, bliver materialerne i et lukket kredsløb, hvor de kan genanvendes igen og igen uden at miste værdi.

Er du klar?

Tag med på mission, og skriv nye kapitler til den uendelige historie. Løs aktiviteterne nedenfor.

God fornøjelse!

Aktiviteter

Det hedder lineær økonomi, når vi køber nye produkter og smider ud, når vi ikke længere kan bruge dem. En anden måde at gøre det på, er at genanvende materialerne (ressourcerne) eller designe vores ting på en smart måde, så hver enkelt del kan bruges på ny i stedet for at ende som affald. Det kaldes cirkulær økonomi og betyder, at tingene bruges igen og igen.

Aktivitet 1 – Skil tingene ad

Nogle ting er enklere at genanvende, fordi de kun består af ét materiale.  Vi er allerede rigtig gode til at genanvende flasker, dåser og plastikflasker. Men hvis du ”skiller” tingene ad, kan det også godt lade sig gøre med mere komplicerede ting. Prøv fx at se på jeres sko.

Hvor mange forskellige materialer (ressourcer), tror du den er lavet af?

Skriv dit forslag på et papir eller på mobilen.

Aktivitet 2 – Let eller svær at genanvende

En sko kan bestå af få eller mange materialer, men typisk af fx læder og plastik, som skal skilles ad før det kan genanvendes.

Hvorfor tror du, det er lettere at genanvende ting, som består af et enkelt materiale, som fx dåser, end at genanvende fx, en opvaskemaskine?

I dag har mange virksomheder også set ideen i at genanvende. Tøjfirmaer bruger dit gamle tøj, reparerer det, og med små, eller nogen gange større ændringer, giver de tøjet nyt liv. Et andet firma laver løbesko af plastik de har samlet op fra havet. Man arbejder også med genanvendelse i byggeindustrien. Hvor man prøver at bygge husene sådan, at man kan bruge delene igen, hvis huset engang skal rives ned.

Aktivitet 3 – Hvordan kan du selv genanvende?

Kan du se idéen i at genanvende?

Prøv at tegne, skrive ned eller tage et billede af en ting eller et materiale som du gerne vil genanvende. Hvis du skulle lave en model for en cirkulær økonomi, hvor det materiale indgår, hvordan skulle den så se ud?

Mission Possible: Forsiden

Oversigt over tema

 Gå til forsiden