Giv klimaet en julegave

Hjem til jul

Tanken bag vores julekampagne “hjem til jul” er at minde om, at pant hører hjemme i flaskeautomater for at kunne blive genanvendt til nye flasker og dåser. Det ved vi godt, men når man undersøger vores pantadfærd, er der alligevel noget af panten, der ender på gaden eller i affaldssorteringen.

For mange flasker og dåser med pant ryger i skraldespanden

Alene i december måned ender 12 mio. flasker og dåser med pant i skraldespande, i affaldssorteringen og andre steder i stedet for at komme retur via flaskeautomaten. Det kan skyldes misforståelser og manglende viden. Det skal årets julekampagne være med til at rette op på.

Vi er nogle af verdens bedste pantere

Danskerne er nogle af verdens bedste til at aflevere flasker og dåser med pant. Men desværre finder otte procent af panten aldrig vej til flaskeautomaten. Fra mandag den 29. november sætter kampagnen ”Hjem til jul” fokus på de flasker og dåser, der ikke kommer retur og derfor ikke bliver genanvendt.

Alene i december drejer det sig om 12 mio. Hvis de var kommet retur – kunne de være blevet til nye flasker og dåser og dermed have sparet kloden for udvinding af nye råstoffer samt udledning af CO2. Det er en klimagevinst, som er værd at kæmpe for.

Pant dine flasker og dåser og giv dem nyt liv

”Tanken med kampagnen er at minde om, at pant hører hjemme i flaskeautomater for at kunne blive genanvendt til nye flasker og dåser. Det ved vi godt, men når man undersøger vores pantadfærd, er der alligevel noget af panten, der ender på gaden eller i affaldssorteringen,” siger Lars Krejberg Petersen, adm. direktør i Dansk Retursystem.

”Når vi affaldssorterer og kommer dåserne i metalaffald eller plastflasken sammen med det øvrige plast, er det sikkert i den tro, at vi gør det rigtige for klimaet. Men det er svært at genanvende materialer, der er en del af affaldsstrømmen. Omvendt ved vi, at flasker og dåser, der afleveres i flaskeautomaten, bliver genanvendt til nye.”

Få panten hjem til jul

Hvis blot hver dansker sørger for at aflevere en enkelt pantflaske og en enkelt dåse mere i flaskeautomaten i december, kan det lykkes at få bragt de 12 mio. flasker og dåser hjem til jul i år. Det er en fin julegave til klimaet og en CO2-venlig afslutning på 2021.

Læse mere her

Hvordan holder du liv i dine pantflasker

Sådan passer vi på vores ressourcer

Deltag i årets adventskalender og vind flotte præmier

Hver uge trækker vi lod om flotte adventsgaver til en samlet værdi af 13.000 kr.

hjem til jul